Vijesti / Regija

Vinković za Račanovu, a HDZ i MO za Reihl Kirovu ulicu

Vinković za Račanovu, a HDZ i MO za Reihl Kirovu ulicu

Odboru za imenovanje ulica i trgova Grada Đakova stiže inicijativa gradonačelnika Zorana Vinkovića (SDP) o imenovanju triju novih ulica po pokojnima Ivici Račanu i Savki Dabčević Kučar te po 122. brigadi HV-a.

Prođe li ta inicijativa, Đakovo bi prvo imalo Račanovu ulicu. Slični su prijedlozi u Zagrebu nedavno naišli na velike prijepore i diskusije, a sudeći po prvotnim reakcijama, one neće izostati ni u Đakovu - mogu se očekivati već na idućoj sjednici Gradskog vijeća, za 10-ak dana.
Vinkovićev prijedlog jest da se po Račanu imenuje ulaz u naselje Sjever 2, odvojak s lijeve strane Runjaninove. U novom naselju je i ulica za čiji naziv predlaže Savkino ime, dok imenovanje po 122. brigadi predlaže za tek začetu ulicu u novoformiranom naselju Gaj, potez od Trpimirove. Iako Vinković ističe kako Račanovo i Savkino ime ne treba stavljati u kontekst dnevne politike, koplja se već lome pa oporbeni HDZ za iduću sjednicu GV-a najavljuje protivljenje tome, ali i svoje prijedloge, a pismeno se dvama gradonačelnikovim prijedlozima jučer usprotivio i MO Sjever-Dračice. Njihovim prijedlozima ponovno se aktualizira inicijativa iz '90-ih da jedna ulica u gradu dobije ime po pokojnom Josipu Reihlu Kiru, no tada, a bio je to prijedlog SDP-a, nije prošla.
- Ta dva imena zadužila su nov(ij)u hrvatsku povijest, počevši od Hrvatskog proljeća do prvih višestranačkih izbora. I 122. brigada i Račan i Savka zaslužili su da dobiju ulice u Đakovu. Ovim su izbjegnuti i troškovi građanima jer postojeće ulice zadržavaju svoja imena, a nove dobivaju nova, što su i svojevrsne pripreme za popis stanovništva 2011. Izbor nije pao na Račanovo i Savkino ime da bi se zadovoljio interes gradske vladajuće koalicije SDP-HNS-HDSSB - brani inicijativu Vinković.
Oporbeni HDZ i MO Sjever-Dračice kontriraju mu prijedlozima da se ulaz u Sjever 2, predložen za imenovanje po Račanu, imenuje po Reihlu Kiru.
Predsjednik GO HDZ-a Ante Raspudić kaže da ima mnogo zaslužnijih ljudi od Račana po kojima bi ulica nosila ime. “Mislim na one koji su ovdašnjim životom i radom dali doprinos razvoju grada. Đakovo je dužno odužiti im se bar na taj način, a neka se Račanovo ime ostavi za neka druga vremena”, kaže Raspudić, dodajući kako stavom da ulaz u Sjever 2 dobije ime po Reihl Kiru HDZ pokazuje da “ne dijeli stvari na stranke”.

TEKST: Suzana Župan, www.glas-slavonije.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!