Vijesti / Regija

Ređenje novog pomoćnog biskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivana Ćurića

Ređenje novog pomoćnog biskupa Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivana Ćurića

Mons. Ivan Ćurić, kojega je papa Franjo 11. ožujka 2019. imenovao pomoćnim biskupom Đakovačko-osječke nadbiskupije, dodijelivši mu titulu naslovnog biskupa Tele, zaređen je za biskupa tijekom svečanog euharistijskog slavlja na Uskrsni ponedjeljak, 22. travnja 2019. u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra.

Glavni zareditelj bio je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić, suzareditelji vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić te nadbiskup đakovačko-osječki u miru Marin Srakić, a prezbiteri pratitelji preč. Ivan Jurić i dr. Željko Tanjić.

Među trideset i pet nadbiskupa i biskupa pristiglih iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Austrije, Njemačke, Mađarske, Srbije i Crne Gore, četvorice provincijala te oko 270 svećenika, slavlju je nazočio i zagrebački nadbiskup metropolit kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij u RH mons. Giuseppe Pinto, zadarski nadbiskup i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić te nadbiskup iz Bamberga mons. Ludwig Schick.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Izričem radost i zahvalnost našega ređenika, te nadbiskupa Marina, čitave naše Đakovačko-osječke nadbiskupije i svoju osobnu što ste ‘u zajedništvu Kristova poslanja’ u Emaus odlučili poći u Đakovo te s nama podijeliti radost susreta s uskrslim Gospodinom, koju nam je dodatno umnožio papa Franjo imenovanjem našeg pomoćnog biskupa u osobi generalnoga vikara mons. Ivana Ćurića, rekao je nadbiskup Hranić, uvodeći u misno slavlje.

- Osjećam i danas da smo kao sabrana Crkva skup svetih koji prispješe spremna srca u Đakovo na ovogodišnji, malo posebniji Emaus i na slavlje biskupskoga ređenja. Upravo smo se ovih dana u bogoslužjima Vazmenoga trodnevlja spominjali muke i križa Gospodnjega. Zbog tog neizmjernoga spasenjskog djela njemu trajno želimo iskazivati svoje hvale i molitve: Hagios o Theos! Hagios Athanatos, eleison himas! Sveti Bože. Sveti Besmrtni, smiluj nam se! Zahvalni što je ubijelio naše haljine krvlju Jaganjčevom i shvaćajući da za nas nema većeg dara od spasenja i uskrsnuća“, rekao je biskup Ivan te dodao: „Najprije njemu, našem Gospodinu i Spasitelju pripada hvala današnjega dana. Pred njim sabirem sve svoje dosadašnje godine, sve korake, sva zajedništva i susrete, u zahvali za dar života, vjere i svećeničkog poziva. Njemu zahvaljujem za svoje roditelje, sestre i svu rodbinu. Upravo sam među njima mogao već od djetinjstva upijati životne vrednote, značenje kršćanske vjere te ljubav i baštinu svog hrvatskog naroda., rekao je novozaređeni biskup Ivan.

Izvor: http://djos.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!