Vijesti / Regija

Hrvatska vojska na poligonu 'Gašinci' kod Đakova pokazala svoju vatrenu moć

Hrvatska vojska na poligonu 'Gašinci' kod Đakova pokazala svoju vatrenu moć

Na vojnom poligonu „Gašinci“ kod Đakova u subotu, 13. listopada 2018., održana je demonstracija vježbovnih aktivnosti u sklopu združene intergranske sveobuhvatne vježbe Hrvatske vojske Velebit 18 - združena snaga.

Vježbovnu skupinu na toj lokaciji čini 1. mehanizirana bojna Sokolovi Gardijske oklopno-mehanizirane brigade ojačana mehaniziranom satnijom iz sastava 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade te elementima Oklopne bojne i bojne Kune GOMBR-e, kao i snagama Središnjice za obavještajno djelovanje i Bojne NBKO-a.

Na tom je poligonu u sklopu vježbe angažirano 865 pripadnika Hrvatske vojske sa 73  ključna oružna sustava. Od oružnih sustava na "Gašincima" se koriste i tenkovi M84, BVP M80, BOV Patria, samohodna haubica 122 mm Gvozdika, minobacački, protuoklopni i PZO sustavi, bespilotne letjelice  i druga sredstva.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prva zadaća vježbovne skupine na demonstraciji (Namjenski organizirane snage 1) bila je obrana područja od napada ojačane protivničke pješačke bojne. Slijedio je prijelaz u protunapadna djelovanja kroz provedbu izvidničkih operacija, svladavanje minsko-eksplozivnih zapreka uz bojeva gađanja svim sredstvima kroz međuprostore i preko vlastitih snaga, sve do potiskivanja protivnika u zonu uništenja.

Između ostalih, demonstraciji su nazočili državni tajnik MORH-a Tomislav Ivić, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu brigadni general Željko Šikić, zapovjednik GOMBR-e brigadir Mijo Validžić i drugi.

"I ovdje smo mogli vidjeti da je Hrvatska vojska jedna moderna oružana sila, dobro opremljena, no, što je najvažnije, i dobro obučena, spremna u svakom trenutku izvršiti sve svoje zadaće", rekao je nakon demonstracije državni tajnik Tomislav Ivić. General Jurković, koji na vježbi Velebit 18 zapovijeda Zapovjedništvom snaga “Sjever”, izrazio je zadovoljstvo i ponos činjenicom da je vježba počela tako uspješno, dodavši: "Čeka nas niz vježbovnih događaja u 72 sata, sve smo planirali dugo vremena i ovo je kruna tog procesa."

Natporučnik Ivan Pavičić, jedan od zapovjednika snaga na terenu, prvi je časnički čin dobio 2013. godine. "Ponosan sam što sam sudionik ove vježbe, najkompleksnije u povijesti Hrvatske vojske. Čestitam svojim vojnicima na onom što su pokazali, na nama je da ih uvježbamo, a na njima da to pokažu na terenu", zaključio je pripadnik bojne Sokolovi.

Razvodnici Josip Velečko i Boris Hubak, koji su se istaknuli preciznim pogocima iz protuoklopnih sustava, istaknuli su kako se na vježbama tako velike razine podrazumijeva adrenalin i uzbuđenje, no unatoč tome izvršili su postavljene zadaće i iznimno su zadovoljni.

Tekst: Morh.hr
FOTO: Davor Javorovic/PIXSELL


Izdvojeno

Reci što misliš!