Vijesti / Regija

Đakovčani uživali u pogledu na meteore i planete

Đakovčani uživali u pogledu na meteore i planete

Protekle noći sa 12. na 13. kolovoza 2018.g. Astronomsko društvo "Orion" iz Đakova organiziralo je javno promatranje Perzeida - "zvijezda padalica", u Dalmaciji poznatijih pod nazivom Suze Sv.Lovre, a uz Perzeide, teleskopom Društva promatrali su se i planete Venera, Jupiter, Saturn i Mars.

Javnom promatranju uvelike je pomogla zamolba Gradu Đakovu za gašenjem javne rasvjete, što je i odobreno pa je javna rasvjeta upaljena tek u ponedjeljak u 1 sat ujutro, na čemu su se u ime svih nas zaljubljenika u astronomiju, ali i svih građana koji su noćas uživali u nebeskim prizorima iskreno zahvalalili Gradu.

Kako nije bilo mjesečine, niti javne rasvjete, uvjeti za promatranje noćnog neba bili su gotovo savršeni sa područja Đakova.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Na promatranje se odazvalo preko 150 građana Đakova, a među njima je bilo i osoba iz susjednih gradova. Posebno smo zadovoljni velikim brojem djece koja su došla promatrati, pa su poveli i svoje roditelje, što znači da u Đakovu postoji veliki interes za astronomijom.

Na promatranju je sudjelovao i pred. Igor Miklavčić sa Odjela za fiziku osječkoga Sveučilišta, koji je održao zanimljivo predavanje svim okupljenima o meteorskom roju Perzeida, vidljivim planetima te sazviježđima i nebeskom svodu vidljivom u ovo ljetno vrijeme. Posebnu pažnju privukao je prezentacijom meteorita i detaljnim objašnjenjem o njihovim sastavima i sa kojeg područja Zemlje su prikupljeni," rekao je Danko Kočiš ispred Oriona.

Okupljeni građani na teleskopskom promatranju planeta bili su iznenađeni izgledom planeta Marsa, Saturna i Jupitera sa svojim mjesecima kroz okular teleskopa. Planet Mars koji je u ovim tjednima posebno blizak Zemlji (59 milijuna kilometara), najviše je privlačio pažnju jer se na nebu pojavljuje odmah iza zalaska Sunca, u smjeru jugoistoka i neobično je svijetao sa svojom žuto narančastom bojom. Saturn ih je očarao svojim prekrasnim prstenovima za koje su svi rekli da izgledaju nestvarno i gotovo nacrtano. Okupljeni nisu mogli sakriti oduševljenje ni Jupiterom i njegovim mjesecima kao i vodoravnim tamnijim i svijetlijim prugama - oblacima u njegovoj astmosferi.

ad orion perzeidi 2018 2

Ovakva javna promatranja samo pokazuju da je interes za astronomiju velik i raste iz dana u dan. Tome u prilog svakako ide i nedavno potpisivanje Sporazuma o suradnji Republike Hrvatske i Europske svemirske agencije, radom naših astronomskim društava i organizacija koje se bave svemirom te tvrtkama koji izrađuju proizvode koji se koriste u i za svemir. Uz domaće aktivnosti, povećanom interesu za svemir i istraživanja gotovo svakodnevno doprinose nacionalne svemirske agencije, NASA, ESA, Roscosmos, ali i privatne tvrtke poput SpaceX-a, Blue Origina. Upravo jučer prema našoj zvijezdi Suncu, lansirana je znanstvena misija svemirske letjelice Parker koja će istraživati našu matičnu zvijedu, njenu koronu (atmosferu), kako funkcionira i kakav utjecaj ima na Zemlju, ali i cijeli Sunčev sustav.

"Izrazito nam je drago kako u našem Astronomskom društvu, tako i u Hrvatskom astronomskom savezu da i mediji rado prihvaćaju naše pozive i prenose naše aktivnosti sa velikom pažnjom svojim čitateljima te time dodatno promiču naše aktivnosti vezane za svemir.

Uvjereni smo da će RH, ali i jedinice lokalne samouprave još više poticati i podržavati rad astronomskih društava kako bi svi građani imali pristup ovakvim aktivnostima, posebno mladi kojima će to možda jednom biti životni poziv jer, moramo naglasiti, da je cijeli svemirski sektor, od astronomije, astrofizike, svemirske industrije u velikom uzletu i tu je i naša prilika da pozicioniramo Hrvatsku na svjetsku kartu.

Uz astronomska društva, posljednjih 7 godina u Hrvatskoj organiziramo i proslavu Svjetskog tjedna svemira, koji se održava svake godine u isto vrijeme, od 4. do 10. listopada. Ove godine tema je Svemir ujedinjuje svijet, pa pozivamo sve zainteresirane građane, organizacije, odgojno-obrazovne institucije, znanstvene institute, fakultete i sveučilišta, da pripreme aktivnosti za ovogodišnji STS. (više informacija možete pronaći na www.worldspaceweek.hr). Moramo se javno zahvaliti svim dosadašnjim sudionicima, jer prošle godine smo po brojnosti aktivnosti i sudionika kao država došli na 8. mjesto u svijetu - što je fantastičan rezultat za našu zemlju koja se našla u društvu država sa velikim izdavanjima za svemirski sektor u odnosu na Hrvatsku, koja tek kreće u veliku svemirsku priču, te nam je izrazito drago što smo u svjetskim razmjerima uspjeli makar odškrinuti vrata Hrvatskoj ka svijetu," dodao je Kočiš.

U gradu Đakovu, uz ovakvu dobro suradnju sa Gradom, i ovakvom velikom zainteresiranosti građana, posebice mladih, aktivnosti Društva nastaviti će se i tijekom kolovoza i početkom rujna, a od školske godine pokrenut će i školu astronomije kroz Društvo i Zajednicu tehničke kulture Grada Đakova, te krenuti u izradu projekta đakovačke zvjezdarnice kako bi tijekom cijele godine imali uvjete za rad i promatranje noćnog neba te edukaciju i radionice za sve zainteresirane, uz gostujuća predavanja naših poznatih astronoma i astrofizičara koji će rado svoje znanje prenositi na buduće mlade astronome Đakova i cijele Slavonije.

Sve njihove aktivnosti možete pratiti na facebook stranici Astronomsko društvo "Orion" na adresi: https://www.facebook.com/astronomija.dj/

 


Izdvojeno

Reci što misliš!