Đakovčanin koji hvata pedofile na internetu otkriva: ‘Sadržaj je toliko gadljiv da ga samo najbolesniji umovi mogu objaviti’

Đakovčanin koji hvata pedofile na internetu otkriva: ‘Sadržaj je toliko gadljiv da ga samo najbolesniji umovi mogu objaviti’

hakiranje internet

Đakovčanin Dalibor Vlaho, osnivač Centra za edukaciju i prevenciju nasilja i operativac u Operativnom centru, svakodnevno radi na otkrivanju sadržaja dječje pornografije i pedofilije, ali i na njihovu uklanjanju i detekciji predatora.

Osim spomenutoga fokus je i na otkrivanju identiteta predatora/pedofila koji vrebaju na internetu. Rade i na razvoju novih metoda i tehnika otkrivanja navedenog. Njih 12 su na mreži 24 sata, nemaju blagdana ni praznika, no zato je iza njih više od 1700 otkrivenih i identificiranih počinitelja.

Vlaho otvoreno kaže kako otvaranjem najmračnijeg i najizopačenijeg dijela interneta ulazi u zadnji krug pakla.

"Trenutačno smo fokusirani na Darknet, zadnja dva mjeseca svakodnevno (iako pratimo i Clearnet), jer je tamo tolika količina sadržaja i toliko gadljiva da samo najbolesniji umovi mogu takvo što objavljivati i voditi rasprave", ispričao je Vlaho za Glas Slavonije.

Tvrdi da operativci doista žive u ‘svijetu između svjetova’

‘Postoje stvari koje se događaju u ovom svijetu da je zaista teško shvatiti kako su uopće moguće. U ovom trenutku imate pristup na samo malo više od jedan posto onoga što znate da je www-internet. U sjeni oceana poznatom kao duboka svjetska mreža (Deep Web), nalazi se mračna svjetska mreža (Darknet): digitalna veza za globalno crno tržište i brzi internetski tunel za pakao. To može biti jedno od mjesta na koje ćete otići i teško pronaći izlazak’, kaže Vladho.

Do tamo se lako dođe, kaže Vlaho. Potreban je poseban softver koji je, nažalost, svima dostupan. Radi se o običnom pregledniku koji otvara vrata Darkneta.

"Nema pravila, sadržaj je užasan u blagom značenju. To je sadržaj koji može, a kod nekih je i ostavio, ozbiljne posljedice na mentalno zdravlje. Sadržaj koji jednostavno tjera na povraćanje. Evo primjera: “Kako biti pedofil i ostvariti emocionalnu vezu s djetetom”, naziv je priručnika kojeg smo otkrili na Darknetu, a koji je napisan na cca nešto više od 170 stranica. U priručniku je detaljno opisano kako imati spolni odnos s curicom od četiri godine", govori Vlaho.

Kad pronađu stranicu s takvim sadržajem, postupak uklanjanja je težak. Potrebno je mnogo vremena, znanja i vještina da se takvo što može maknuti, posebice s mjesta kao što je Darknet, prenosi Glas Slavonije.

SiB.hr
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja