Vijesti / Regija

Tradicija uzgoja lipicanaca postala nematerijalno kulturno dobro

Tradicija uzgoja lipicanaca postala nematerijalno kulturno dobro

Ministarstvo kulture Republike Hrvatske izdalo je Rješenje kojim se utvrđuje da „Tradicije uzgoja lipicanaca u Slavoniji, Baranji i Srijemu“ imaju svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske (oznaka Z-6918).

Navedenu inicijativu je pokrenula Državna ergela Đakovo i Lipik u suradnji sa Konzervatorskim odjelima u Osijeku i Požegi koji su zajedničkim radom sa brojnim institucijama, Upravama i Konjogojskim udrugama, izradili prijavu koja je aplicirana na Ministarstvo kulture tijekom 2016. godine.

Prikupljanje podataka koji svjedoče o bogatoj i dugotrajnoj tradiciji uzgoja lipicanca, kao i nizu popratnih djelatnosti, sudionika, ali i umjetničkom stvaralaštvu koji su izravno i neizravno povezani sa lipicancima i očuvanjem tradicije uzgoja, trajalo je više od godinu dana i rezultiralo je uvrštavanjem na Listu nematerijalne kulturne baštine koju vodi Ministarstvo kulture.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Prepoznavanje važnosti i širine ovog kulturnog dobra od Ministarstvo kulture, ali i Ministarstva poljoprivrede veliko je priznanje i doprinos kako svim uzgajivačima lipicanaca u Republici Hrvatskoj, tako i Državnoj ergeli.

Povezanost lipicanca s brojnim granama umjetnosti, obrtima, narodnim običajima i životima ljudi odrazila se na oblikovanje kulturnog identiteta stanovnika Slavonije, Baranje i Srijema, te ponovno dokazuje kako je lipicanac važan dio kulturne baštine Republike Hrvatske.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!