Vijesti / Regija

Đakovačka ergela postala Centar za sakupljanje sjemena pastuha

Đakovačka ergela postala Centar za sakupljanje sjemena pastuha

Ustanova Državna ergela Đakovo i Lipik zaprimila je rješenje Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske kojim se registrirao Centar za sakupljanje sjemena kopitara. Nakon nekoliko provedenih nadzora utvrđeno je kako ergela zadovoljava zakonski propisane uvjete za navedene postupke, što je i potvrđeno izdanim Rješenjem.

Cijeli projekt je pokrenut prije dvije godine kada se u suradnji sa Veterinarskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu napravila stručna podloga o prednostima umjetnog osjemenjivanja na našim ergelama. U proteklom razdoblju prikupljala su se iskustva u samom postupku umjetnog osjemenjivanja, ali se radilo i na prikupljanju opreme koja je neophodna za dobivanje pozitivnog rješenja Ministarstva.

"Sama zdravstvena zaštita konja naše ustanove na vrlo je visokoj razini i prati trendove velikih uzgoja konja u Europi, sa kontinuiranim monitoringom zdravstvenog stanja. Ako se tome pridoda i visoka razina selekcijskog pritiska u cilju uzgoja što kvalitetnijih životinja, umjetno osjemenjivanje je logičan slijed podizanja sveukupne kvalitete naše ustanove. Osim što će se znatno smanjiti rizik sa stajališta zdravstvene zaštite i fizičkog ozljeđivanja pastuha, smanjit će se dinamika korištenja pastuha jer će se sa jednim polučivanjem ejakulata osjemeniti nekoliko kobila," kažu u Ergeli.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Cijeli projekt ne staje samo na Državnim ergelama, već je u planu da se u narednoj pripusnoj sezoni sjeme nekih lipicanskih pastuha ponudi na tržište, sa konačnim ciljem da ergele u svojoj ponudi osiguraju nekoliko vrhunskih pastuha čije će sjeme biti raspoloživo za korištenje upravo putem umjetnog osjemenjivanja.

  


Izdvojeno

Reci što misliš!