Vijesti / Regija

Počinje obnova Dječjeg vrtića Vila

Počinje obnova Dječjeg vrtića Vila

Za energetsku je obnovu bespovratnim eurosredstvima Grad Đakovo nominirao i Dječji vrtić Vila. Izgrađen još 1979. vrtić, u kojemu svakodnevno boravi 170 mališana, godinama vapi za cjelovitom obnovom.

Uvjerljivo je najlošije stanje već nekoliko puta djelomično i bezuspješno saniranoga krovišta, mnogo se energije rasipa zbog dotrajale i loše drvene stolarije, a problem su i preveliki računi za grijanje zbog neadekvatnih rješenja u kotlovnici.

- Vila je prvi gradski vrtić koji ćemo do kraja ove godine energetski obnoviti, što podrazumijeva zamjenu postojećeg krovišta novim, novu PVC i aluminijsku stolariju, potpuno novi fasadni sustav s toplinskom, zvučnom i protupožarnom izolacijom, kao i rekonstrukciju neučinkovite rasvjete u cijelom objektu, čija je uporabna površina skoro 900 kvadrata, kaže predsjednik Gradskoga vijeća Đakova Goran Soldo.

Čak 60% nepovratnih sredstava u obnovi trebao bi osigurati Europski fond za regionalni razvoj posredstvom Ministarstva graditeljstva, dok će preostalu razliku do pune vrijednosti investicije, procijenjene na više od 2,5 milijuna kuna, financirati Grad.

- Projektanti su izračunali kako će se mjerama energetske obnove ostvariti značajna ušteda energije pa će se najkvalitetnijim ugradbenim materijalima i LED rasvjetom troškovi grijanja smanjiti za čak 65%, a potrošnja struje za deset puta. Iz tih ostvarenih ušteda moći će se pokriti razlika sredstava za zatvaranje financijske konstrukcije, a vrtić će iz E energetskoga razreda prijeći u C razred. Imat će i potpuno nove vizure, pojašnjava Soldo, dodajući da je ovo pokazatelj brige o djeci koja su najveće bogatstvo svakoga grada. Kako energetsku obnovu nezaobilazno prati uređenje okoliša, Grad i komunalna tvrtka Univerzal u dvorištu vrtića Vila već idućeg tjedna postavit će novo dječje igralište te zasaditi nova stabla i zelenilo.

   

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!