Vijesti / Regija

Počeli radovi na rekonstrukciji Strossmayerovog trga u Đakovu

Počeli radovi na rekonstrukciji Strossmayerovog trga u Đakovu

Arheološka iskapanja odgađala su početak radova na novom Strossmayerovom trgu ispred katedrale Sv. Petra u Đakovu gotovo tri godine, sve do jučer. Prema najavama, Đakovo bi u novom ruhu trebao izgledati kao moderni, mali, srednjoeuropski grad.

Nemoguće je zamisliti kako bi Đakovo izgledalo da svoje prste u njegovom oblikovanju nije imao biskup Josip Juraj Strossmayer. A upravo na ovom prostoru uskoro će osvanuti novi trg s njegovim imenom.

"Ovaj projekt će ići u tri faze, s obzirom da ove godine imamo i 50. Đakovačke vezove. Nakon završetka projekta ovdje ispred đakovačke katedrale nema više prometa i ovo postaje šetnica koja će biti spojena s ulicom Ivana Pavla 2. i na taj način Đakovo dobiva konačno svoj pravi, pravi trg", kazao je gradonačelnik Zoran Vinković.

djakovo novi trg1

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nadam se da će se u ovaj projekt uključiti i Ministarstvo regionalnog razvoja kao i Ministarstvo kulture s obzirom da je ovo i vraćanje jednog velikog duga biskupu Josipu Jurju Strossmayeru, istaknuo je Vinković.

Izvođač radova je Gradnja d.o.o. Vrijednost projekta je 13,4 milijuna kuna, a rok za izvedbu je 170 dana. Grad Đakovo zajedno s nadbiskupijom usporedno će raditi i projekt osvjetljavanja katedrale, te obnove stubišta ispred katedrale.

Tekst: STV/Republika.eu

 


Izdvojeno

Reci što misliš!