Vijesti / Regija

Međubiskupijski sud u 2015. godini izrekao 29 presuda u parnicama o ništavnosti ženidbe

Međubiskupijski sud u 2015. godini izrekao 29 presuda u parnicama o ništavnosti ženidbe

U subotu 30. siječnja 2016. u Nadbiskupskom domu u Đakovu otvorena je sudska godina Međubiskupijskog suda prvoga stupnja u Đakovu.

Uz sudskoga vikara mons. dr. Nikolu Škalabrina, suce, branitelje ženidbenog veza, bilježnike i djelatnike Suda iz Đakova i podružnice u Požegi te generalnog vikara Đakovačko-osječke nadbiskupije mons. Ivana Ćurića, otvorenju sudske godine nazočili su svi biskupi Metropolije: đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić, nadbiskup u miru mons. Marin Srakić, požeški biskup mons. Antun Škvorčević te srijemski biskup mons. Đuro Gašparović.

Rečeno je kako je Sud u 2015. ušao s 39 parnica o ništavosti ženidbe, odnosno da je tijekom prošle godine Sud izrekao 29 presuda u parnicama o ništavosti ženidbe: 28 s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije i jedna s područja Požeške biskupije, od kojih je 13 bilo pozitivnih, odnosno s utvrđenom ništavosti ženidbe.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U 2016. Sud je ušao s 10 neriješenih parnica, a tijekom prošle godine zaprimljene su 44 tužbe za pokretanje parnica o ništavosti ženidbe; 28 s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije te 16 s područja Požeške biskupije.

- Broj stranaka koji traže razgovore sve je veći, stranke su često neupućene u proces, a zamjetno je kako u medijima kruži mnoštvo netočnih informacija, napose nakon prošlogodišnje reforme kanonskog postupka ništavosti ženidbe, kojom se uvodi kraći postupak tijeka parnice na prvom stupnju crkvenih sudova, na temelju kojih stranke govore „Papa je tako rekao“, u svom obraćanju rekao je  dr. sc. Zdenko Ilić, sudac i branitelj veze.

Predloženo je i osnivanje Ureda za davanje savjeta o mogućnosti i načinu postupanja za pokretanje parnice o ništavosti ženidbe i drugih ženidbenih postupaka, za koji bi trebalo uposliti crkvenog odvjetnika.

SiB.hr

 


Izdvojeno

Reci što misliš!