Vijesti / Regija

Đakovo: Besplatno klizanje za djecu koja dolaze na mise zornice

Đakovo: Besplatno klizanje za djecu koja dolaze na mise zornice

Dječica koja su redovita na jutarnjim misama u Đakovu imaju pravo na besplatno klizanje. Nije im to donio sv. Nikola i to nije odluka Crkve, već - gradskih vlasti. Na to je reagirala Udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba Protagora.

U udruzi smatraju da je riječ o  diskriminaciji po vjerskoj osnovi te kršenju ustavnih odredaba o odvojenosti vjerskih zajednica od države.
 
Iz Protagore su poslali pismo pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, u kojem navode kako je riječ o klizalištu koje je postavilo i održava ga gradsko komunalno poduzeće, a nalazi se na javnom gradskom prostoru, slijedom čega bi, ističu, i usluga trebala biti dostupna svim posjetiteljima pod jednakim uvjetima.

"Honoriranjem dolaska djece na vjerske obrede samo jedne vjerske zajednice đakovačka su djeca stavljena u nejednak položaj, što je očiti slučaj diskriminacije po vjerskoj osnovi, a također i kršenje ustavnih odredaba o odvojenosti vjerskih zajednica od države", kažu u toj udruzi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Upozoravaju kako grad Đakovo na taj način promiče interese samo jedne vjerske zajednice, Katoličke crkve, a nauštrb djece svih ostalih građana koji nisu katolici, kao i onih koji nisu vjernici jer za svoju djecu moraju platiti ulaznice za klizanje.

"U konkretnom slučaju radi se o očitom, neskrivenom, različitom tretmanu, bez objektivnog i razumnog opravdanja. Također, ne postoji nikakav javni interes koji bi opravdao financiranje potreba samo jedne vjerske zajednice novcem svih građana", tvrde u Protagori.

Od pučke pravobraniteljice traže očitovanje o tom slučaju i obavijest o poduzetim radnjama, posebno u odnosu na njihove tvrdnje kako je takvom praksom prekršen Ustav.

Obavijest o tomu da će honorirati odlaske djece na ranojutarnje mise medijima je predsjednik Gradskog vijeća Goran Soldo poslao prije tjedan dana, pri čemu je istaknuo kako je riječ o "animiranju djece vrtićke i osnovnoškolske dobi da sudjeluju na misama zornicama", a Grad Đakovo i komunalno poduzeće Univerzal "besplatnim ulaznicama za klizanje žele nagraditi najmlađe za rano ustajanje".

Do otvaranja đakovačkog klizališta, koje će biti smješteno na parkiralištu iza Male crkve, morat će pričekati do 11. prosinca, a ulaznice za besplatno klizanje trebaju još zaraditi, jer će ih djeca dobiti tek u posljednjem tjednu prije Božića.

Izvor: Radio Osijek

 


Izdvojeno

Reci što misliš!