Vijesti / Regija

Young Europeans in Charge okupio 36 sudionika u Đakovu

Young Europeans in Charge okupio 36 sudionika u Đakovu

U Đakovu je od 26. svibnja do 2. lipnja 2015. održana prva Razmjena mladih „Young Europeans in Charge“ u organizaciji udruge C:E:T platforma iz Đakova. Projekt je financiran od strane Nacionalne agencije za mobilnosti i programe Europske unije, a u sklopu Erasmus+ programa, ključna aktivnost 1 – razmjene mladih.



Na projektu je sudjelovalo 36 mladih iz Poljske, Hrvatske, Bugarske, Makedonije, Rumunjske i Italije. Sudionici su sudjelovali na radionicama vezanim uz aktivno Europsko građanstvo, simulaciji Europskog parlamenta, raznim diskusijama te sastanku s predstavnicima donositelja odluka.

Glavni cilj je poticanje razmišljanja mladih o važnosti aktivnog europskog građanstva te uključivanje u aktivno građanstvo kroz volontiranje i aktivno sudjelovanje u radu s mladima. Kroz neformalnu edukaciju mladi su stekli nova znanja o funkcioniranju Europskih institucija, unaprjeđenju Europskog građanstva te važnosti sudjelovanja u donošenju odluka, posebno odluka koje se tiču mladih. Isto tako održana je simulacija Europskog parlamenta na kojoj su mladi sudjelovali u raspravi i donošenju odluke o rješavanju pitanja imigranata koje je trenutno aktualno i tiče se svih građana Europe. Kroz konstruktivnu raspravu i razradu ideja mladi su se usuglasili i uz kompromise izradili sporazum koji je na kraju simulacije prihvaćen od strane „Europskog parlamenta“. Na sastanku koji je održan s donositeljima odluka mladima je funkcioniranje Europske unije predstavio saborski zastupnik Domagoj Hajduković, a funkcioniranje međuparlamentarne suradnje između parlamenata Poljske i Republike Hrvatske sudionicima je predstavio saborski zastupnik Damir Tomić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Emilia Naydenova (Bugarska): „Razmjena mladih „Young Europeans in Charge“ je za mene jedno izvrsno novo iskustvo. Imala sam priliku naučiti puno novih informacija vezanih uz Europsko građanstvo, funkcioniranje Europske unije, ali sam također i poboljšala znanje engleskog jezika kao i komunikacijske i prezentacijske vještine. Organizacija je bila odlična, a projekt je bio ne samo koristan nego i vrlo zabavan.“

Marko Hristovski (Makedonija):Projekt je bio odličan, stekao sam puno novih znanja vezanih uz proces donošenja odluka u EU kroz simulaciju Europskog parlamenta. Također sam stekao puno novih prijatelja te pohvaljujem organizatore i čestitam na izvrsnoj organizaciji razmjene mladih“

Francesco Tammaccaro (Italija): „Izuzetno sam impresioniran vrhunskom organizacijom, lokacijom održavanja projekta, organizacijskim timom, odličnim i zanimljivim radionicama. Danas mogu reći da se nakon ovog nezaboravnog iskustva osjećam boljim Europljanom što je zasigurno rezultat ovog projekta“

Za vrijeme projekta također je održano i prestavljanje partnerskih organizacija kako bi sudionici razmjenili kontakte između organizacija te kako bi potaknuli buduću suradnju organizacija koje rade s mladima. Isto tako održane su i interkulturalne večeri na kojima su sudionici ponudili karakterističnu hranu i pića iz svojih zemalja, a kroz predstavljanje Hrvatske članovi C:E:T platforme su kroz prezentaciju turističke ponude, no i kroz degustaciju pića te suhomesnatih proizvoda upoznali sudionike s karakteristikama Republike Hrvatske te Slavonije. Također zadnji dan projekta sudionicima je predstavljen Erasmus+ program te mogućnosti financiranja projekata za mlade, nakon čega su sudionici prezentirali svoje projektne ideje na kojima će nastaviti raditi i nakon ovog projekta.

Ovo je tek prvi u nizu od 5 projekata koji su udruzi C:E:T platforma odobreni u sklopu Erasmus+ programa, a i dalje ćemo kroz projekte nastaviti raditi na unaprjeđivanju Europskog građanstva, zaštiti ljudskih prava te stvaranju društva jednakih mogućnosti za sve građane vodeći s motom Europske unije „Ujedinjeni u različitosti“.

C:E:T platforma se ovim putem zahvaljuje svima koji su pomogli u realizaciji prve razmjene mladih u Đakovu, a posebno Gradu Đakovu koji nam je omogućio korištenje Gradske vijećnice za održavanje radionica.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!