Vijesti / Regija

Skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata smanjilo broj vikend-tuča

Skraćeno radno vrijeme ugostiteljskih objekata smanjilo broj vikend-tuča

“Odluka o skraćivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata vikendom polučila je očekivane rezultate, a o tome govori i podatak o manjem broju prekršaja javnog reda i mira, odnosno vikend-tuča, posebno u Jelačićevoj ulici”, izjavio je gostujući u emisiji Radio Đakova “Izravno” Velibor Vojnović, pomoćnik načelnika Policijske postaje Đakovo za policiju.

Na to upućuju statistički pokazatelji, odnosno smanjenje broja prekršaja vezanih uz javni red i mir, kao i prekršaji vezani uz Zakon o ugostiteljskoj djelatnosti. U prva tri mjeseca 2015. godine evidentirano je 16 takvih slučajeva, a u istom razdoblju prošle godine 23″, ilustrirao je Vojnović.

Policija će ustrajati na tome da odluka o skraćivanju radnog vremena ugostiteljskih objekata vikendom ostane na snazi i dalje, bez obzira na dolazak ljeta i na činjenicu da već ima pojedinačnih zahtjeva da se ona ukine.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Učestali fizički obračuni pokazatelj su i ukupnog stanja u društvu, ocjenjuje Petra Knežević, socijalna pedagoginja u Centru za socijalnu skrb.

“Počinitelji su najčešće mlade osobe, nezadovoljne svojom situacijom, u dobi od sedmog razreda osnovne škole, pa do 23. godine, a najčešće dolaze iz socijalno ugroženih obitelji. Ono što ti mladi ljudi ne vide je perspektiva, već srednjoškolci u drugom razredu shvaćaju da neće imati posla, da mu je budućnost upitna i tada se odlučuje na jedan bunt, a to su godine odrastanja, godine kada se propituju, vršnjačke uzore, odnosno hrpa toga njih brine”, pojašnjava socijalne pedagoginja đakovačkog Centra za socijalnu skrb.

O sve težoj, odnosno zabrinjavajućoj situaciji u gradu, kako kaže, govori i povećani broj korisnika materijalnih oblika pomoći u sustavu socijalne skrbi i to iz kruga onih koji su još donedavno radili.

Imamo i sve više jednorodiljnih obitelji, pa i to za djecu predstavlja problem i izvor je frustacija s kojima se ne znaju nositi i takva djeca su u puno većem riziku za ispijanje alkohola i drugih opijata, te za počinjenje ovakvih prekršajnih djela”, dodaje Petra Knežević.

Svi se slažu da administrativne mjere, odnosno zabrane, mogu tek djelomično riješiti problem nasilja među mladima, te da se tek suradnjom i zajedničkim i osmišljenim djelovanjem svih nadležnih institucija, ali prije svega djelovanjem roditelja u obitelji, može pridonijeti smanjenju ukupnog broja slučajeva nasilja, odnosno vikend-tuča. Tomu mogu pridonijeti i preventivni programi koji bi se sufinancirali sredstvima grada, županije, države i fondova EU.

Izvor: Radio Đakovo


Izdvojeno

Reci što misliš!