Radovi na obnovi đakovačkog Strossmayerova trga počinju sredinom godine

Radovi na obnovi đakovačkog Strossmayerova trga počinju sredinom godine

djakovo-trg1

Prvi konkretni radovi na obnovi đakovačkog  Strossmayerova trga mogu se očekivati sredinom ove godine, a o tome će biti riječi i na skorašnjem sastanku gradonačelnika Zorana Vinkovića s nadbiskupom Đurom Hranićem, na kojem bi se trebalo razgovarati i o mogućnosti dopune tog projekta.

“Radovi na Strossmayerovom trgu su već započeli, imamo jednu ispostavljenu situaciju radi koje smo i povukli sredstva iz Ministarstva kulture za dio nabavljenog materijala. S druge strane završena su sva arheološka iskapanja koje je platio Grad Đakovo kao investitor, a nakon sastanka s nadbiskupom 23. siječnja, a koji je vezan uz mogućnost dopune projekta u vezi rasvjete katedrale, obnove stepeništa, te izgradnje invalidskog pristupa, očekujem da ćemo nakon toga, sredinom ove godine, odnosno početkom ljeta, a možda i ranije, početi s radovima”, kaže gradonačelnik.

djakovo-trg1

O mogućnostima dopune projekta obnove Strossmayerova trga uključenjem i platoa, odnosno stepeništa ispred katedrale, bilo je riječi i ranije, no tada to nisu dopuštali konzervatori, podsjeća gradonačelnik Vinković.

Nadam se da ćemo sada uspjeti s obzirom da postoje i drugi zakonski propisi, a jedna od bitnih stvari je svakako mogućnost osvjetljavanja katedrale sa Strossmayerova trga”, dodaje gradonačelnik.

I pored priča o nenamjenskom trošenju sredstava namijenjenih obnovi Strossmayerova trga, gradonačelnik tvrdi da novac nije upitan.

Sredstva za obnovu Strossmayerova trga su planirana proračunom Grada Đakova u ovoj i idućoj godini, sredstva postoje i ne ovisi to samo o punjenju proračuna i na taj način će biti zaokružena ova priča”, tvrdi gradonačelnik uz napomenu da se dopunom projekta obnove trga rekonstrukcijom stepeništa katedrale otvara i mogućnost ulaska i u fondove EU, ali i Fond za regionalni razvoj.

djakovo-trg1

Ove je godine za radove na obnovi Strossmayerova trga predviđeno milijun kuna, a sljedeće godine 8 milijuna, navodi gradonačelnik ističući da je, krenu li radovi u svibnju i lipnju, realno očekivati završetak do 50. jubilarnih Đakovačkih vezova sljedeće godine. Vrijednost cijele investicije je 11 milijuna kuna.

Izvor: Radio Đakovo

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja