Vijesti / Regija

Radovi na obnovi đakovačkog Strossmayerova trga počinju sredinom godine

Radovi na obnovi đakovačkog Strossmayerova trga počinju sredinom godine

Prvi konkretni radovi na obnovi đakovačkog  Strossmayerova trga mogu se očekivati sredinom ove godine, a o tome će biti riječi i na skorašnjem sastanku gradonačelnika Zorana Vinkovića s nadbiskupom Đurom Hranićem, na kojem bi se trebalo razgovarati i o mogućnosti dopune tog projekta.

“Radovi na Strossmayerovom trgu su već započeli, imamo jednu ispostavljenu situaciju radi koje smo i povukli sredstva iz Ministarstva kulture za dio nabavljenog materijala. S druge strane završena su sva arheološka iskapanja koje je platio Grad Đakovo kao investitor, a nakon sastanka s nadbiskupom 23. siječnja, a koji je vezan uz mogućnost dopune projekta u vezi rasvjete katedrale, obnove stepeništa, te izgradnje invalidskog pristupa, očekujem da ćemo nakon toga, sredinom ove godine, odnosno početkom ljeta, a možda i ranije, početi s radovima”, kaže gradonačelnik.

djakovo-trg1

O mogućnostima dopune projekta obnove Strossmayerova trga uključenjem i platoa, odnosno stepeništa ispred katedrale, bilo je riječi i ranije, no tada to nisu dopuštali konzervatori, podsjeća gradonačelnik Vinković.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Nadam se da ćemo sada uspjeti s obzirom da postoje i drugi zakonski propisi, a jedna od bitnih stvari je svakako mogućnost osvjetljavanja katedrale sa Strossmayerova trga”, dodaje gradonačelnik.

I pored priča o nenamjenskom trošenju sredstava namijenjenih obnovi Strossmayerova trga, gradonačelnik tvrdi da novac nije upitan.

Sredstva za obnovu Strossmayerova trga su planirana proračunom Grada Đakova u ovoj i idućoj godini, sredstva postoje i ne ovisi to samo o punjenju proračuna i na taj način će biti zaokružena ova priča”, tvrdi gradonačelnik uz napomenu da se dopunom projekta obnove trga rekonstrukcijom stepeništa katedrale otvara i mogućnost ulaska i u fondove EU, ali i Fond za regionalni razvoj.

djakovo-trg1

Ove je godine za radove na obnovi Strossmayerova trga predviđeno milijun kuna, a sljedeće godine 8 milijuna, navodi gradonačelnik ističući da je, krenu li radovi u svibnju i lipnju, realno očekivati završetak do 50. jubilarnih Đakovačkih vezova sljedeće godine. Vrijednost cijele investicije je 11 milijuna kuna.

Izvor: Radio Đakovo

 


Izdvojeno

Reci što misliš!