Đakovački Info sandučići na meti vandala

Đakovački Info sandučići na meti vandala

slagalica1

Ideja za projekt, "Info sandučići", nastala je pri svakodnevnom radu sa djecom i njihovim roditeljima, iz svakodnevne komunikacije i suradnje na relaciji odgojitelji-djeca, te odgojitelji-roditelji.

"Radi se o svakodnevnim odgojnim situacijama u kojima se i sami kao roditelji nađemo; o pitanjima, strahovima, nedoumicama… koje svaki roditelj prolazi. Upravo zbog toga došli smo do ideje o izradi INFO SANDUČIĆA koji bi roditeljima pokušao pružiti odgovore na njihova brojna pitanja. Osmislili smo da bi se ti sandučići mogli postaviti na dječja igrališta diljem grada Đakova i tako bi roditeljima, koji provode vrijeme sa svojom djecom na dječjim igralištima, bili lako dostupi. Roditelji bi mogli u sandučiće ubaciti pitanja koja ih muče i na koja žele saznati odgovor. U sandučićima bi se redovno mijenjali sadržaji – za što bi se pobrinuo naš odgojiteljski tim koji će odgovore potražiti u stručnoj literaturi i na internetu, ali isto tako i iz vlastitog iskustva rada sa skupinama djece predškolske dobi," kažu u Udruzi Slagalica iz Đakova.


Osim toga, ideja je djecu i roditelje privući na dječja igrališta kako bi što više vremena proveli u igri u prirodnom okruženju, na svježem zraku i u okruženju druge djece i roditelja. Takve situacije djeci daju jedinstvene prilike za učenje kojima djeca svakako trebaju biti izložena; tzv. situacijsko učenje.

Letci u sandučićima pozivaju roditelje i djecu na uključenje u projekt „Info sandučića“ na način da im daju temu za kreativni zadatak koji oni onda zajedno rješavaju. Kreativni zadatci pružaju priliku roditeljima i djeci da zajedno osmisle i provedu ideju, a time ih potičemo i na razvoj fine motorike, spoznajnog razvoja, komunikacijskih vještina i mnogim drugim razvojnih zadaća.

Prvi kreativni zadatak je dočarati jesenju idilu na papiru. To mogu učiniti koristeći plodove jeseni, lišće, boje, kolaž papire, ljepila, škarice i sl., sve čega se mogu dosjetiti, te radove uslikaju ili skeniraju i objave na facebook stranici udruge Slagalica. Onaj rad koji prikupi najviše lajkova osvojit će simpatičnu nagradu.

"Zahvaljujući Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata Đakovo izrađeno je deset prekrasnih drvenih sandučića. U projekt su se uključili i Labak d.o.o. donacijom drvene građe, te Lim-mont d.o.o. uređenjem limarskog dijela sandučića. Grad Đakovo pomogao nam je odobrenjem projekta i dozvolom za postavljanje sandučića na dječja igrališta.

Volonteri Udruge Slagalica Đakovo pobrinuli su se za završno dotjerivanje sandučića bojanjem, ispisivanjem i ocrtavanjem. A nakon toga su i postavili svih deset „Info sandučića“ na dječja igrališta," kažu u Slagalici.


Problem nakon postavljanja sandučića

Sandučiće su postavili na dječja igrališta 27. i 28. rujna, no već tri dana poslije jedan od sandučića - postavljen na igralište u Pavićevoj ulici kod kružnoga toka - bio je uništen! Dan nakon toga, još jedan sandučić, bio je meta vandala. Radi se o sandučiću na igralištu kod gradske sportske dvorane.

Ovakvo ponašanje izazvalo je reakciju ogorčenih roditelja koji ne mogu shvatiti ovakvo nasilno ponašanje prema nečemu što donosi samo dobro i pozitivno gradu i djeci grada Đakova.

"Želimo uputiti poziv roditeljima i djeci koji primijete probleme sa sandučićima da nam se jave na našu fb stranicu – Udruga Slagalica Đakovo – kako bismo sanirali nastalu štetu. I najvažnije, pozivamo sve da se uključe u naš projekt „Info sandučića“ kako bi postao uspješan i zanimljiv!" apeliraju iz Slagalice.

slagalica2

slagalica

Prenosimo i samo neke od komentara građana Đakova:

• Stvarno ne znam kome je ovo moglo smetati . Trebalo bi na sva dječja igrališta postaviti kamere, snimiti huligane koji ih uništavaju, pa snimke puštati na onom novom ekranu na kružnom toku kod općine.

• Pretužna sam zbog ovakvih događaja....ne vidim uopće napredak u našem gradu kad se dešavaju ovakve stvari...kako dalje kad se na dječjim igralištima vandali iživljavaju

• Kad su onu kućicu sravnili na korzu ništa me više nemože iznenaditi.. jadno..

• A joj za ne povjerovati...kom je sad to moglo smetati u tolikoj mjeri. Sramota

• Grozno.Sramota.

• Grozno, a tako su lijepi i uveseljavaju...grozno

• Preslatki su danas su moje cure bile odusevljene kad smo vidjeli jedan takav. strasno kakvi idioti zive u nasem gradu! bas steta!

• Da, sanducici su pedivni i bas uljepsavaju grad i ne kuzim kome mogu smetati...

• To su sve neodgojena djeca koja ne znaju kud sa viskom energije koju nisu uspjeli potrošiti na kompu ili mobitelu

SiB.hr

    
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja