Vijesti / Regija

Đakovački Info sandučići na meti vandala

Đakovački Info sandučići na meti vandala

Ideja za projekt, "Info sandučići", nastala je pri svakodnevnom radu sa djecom i njihovim roditeljima, iz svakodnevne komunikacije i suradnje na relaciji odgojitelji-djeca, te odgojitelji-roditelji.

"Radi se o svakodnevnim odgojnim situacijama u kojima se i sami kao roditelji nađemo; o pitanjima, strahovima, nedoumicama… koje svaki roditelj prolazi. Upravo zbog toga došli smo do ideje o izradi INFO SANDUČIĆA koji bi roditeljima pokušao pružiti odgovore na njihova brojna pitanja. Osmislili smo da bi se ti sandučići mogli postaviti na dječja igrališta diljem grada Đakova i tako bi roditeljima, koji provode vrijeme sa svojom djecom na dječjim igralištima, bili lako dostupi. Roditelji bi mogli u sandučiće ubaciti pitanja koja ih muče i na koja žele saznati odgovor. U sandučićima bi se redovno mijenjali sadržaji – za što bi se pobrinuo naš odgojiteljski tim koji će odgovore potražiti u stručnoj literaturi i na internetu, ali isto tako i iz vlastitog iskustva rada sa skupinama djece predškolske dobi," kažu u Udruzi Slagalica iz Đakova.


Osim toga, ideja je djecu i roditelje privući na dječja igrališta kako bi što više vremena proveli u igri u prirodnom okruženju, na svježem zraku i u okruženju druge djece i roditelja. Takve situacije djeci daju jedinstvene prilike za učenje kojima djeca svakako trebaju biti izložena; tzv. situacijsko učenje.

Letci u sandučićima pozivaju roditelje i djecu na uključenje u projekt „Info sandučića“ na način da im daju temu za kreativni zadatak koji oni onda zajedno rješavaju. Kreativni zadatci pružaju priliku roditeljima i djeci da zajedno osmisle i provedu ideju, a time ih potičemo i na razvoj fine motorike, spoznajnog razvoja, komunikacijskih vještina i mnogim drugim razvojnih zadaća.

Prvi kreativni zadatak je dočarati jesenju idilu na papiru. To mogu učiniti koristeći plodove jeseni, lišće, boje, kolaž papire, ljepila, škarice i sl., sve čega se mogu dosjetiti, te radove uslikaju ili skeniraju i objave na facebook stranici udruge Slagalica. Onaj rad koji prikupi najviše lajkova osvojit će simpatičnu nagradu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

"Zahvaljujući Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata Đakovo izrađeno je deset prekrasnih drvenih sandučića. U projekt su se uključili i Labak d.o.o. donacijom drvene građe, te Lim-mont d.o.o. uređenjem limarskog dijela sandučića. Grad Đakovo pomogao nam je odobrenjem projekta i dozvolom za postavljanje sandučića na dječja igrališta.

Volonteri Udruge Slagalica Đakovo pobrinuli su se za završno dotjerivanje sandučića bojanjem, ispisivanjem i ocrtavanjem. A nakon toga su i postavili svih deset „Info sandučića“ na dječja igrališta," kažu u Slagalici.


Problem nakon postavljanja sandučića

Sandučiće su postavili na dječja igrališta 27. i 28. rujna, no već tri dana poslije jedan od sandučića - postavljen na igralište u Pavićevoj ulici kod kružnoga toka - bio je uništen! Dan nakon toga, još jedan sandučić, bio je meta vandala. Radi se o sandučiću na igralištu kod gradske sportske dvorane.

Ovakvo ponašanje izazvalo je reakciju ogorčenih roditelja koji ne mogu shvatiti ovakvo nasilno ponašanje prema nečemu što donosi samo dobro i pozitivno gradu i djeci grada Đakova.

"Želimo uputiti poziv roditeljima i djeci koji primijete probleme sa sandučićima da nam se jave na našu fb stranicu – Udruga Slagalica Đakovo – kako bismo sanirali nastalu štetu. I najvažnije, pozivamo sve da se uključe u naš projekt „Info sandučića“ kako bi postao uspješan i zanimljiv!" apeliraju iz Slagalice.

slagalica2

slagalica

[blockquote]Prenosimo i samo neke od komentara građana Đakova:

• Stvarno ne znam kome je ovo moglo smetati . Trebalo bi na sva dječja igrališta postaviti kamere, snimiti huligane koji ih uništavaju, pa snimke puštati na onom novom ekranu na kružnom toku kod općine.

• Pretužna sam zbog ovakvih događaja....ne vidim uopće napredak u našem gradu kad se dešavaju ovakve stvari...kako dalje kad se na dječjim igralištima vandali iživljavaju

• Kad su onu kućicu sravnili na korzu ništa me više nemože iznenaditi.. jadno..

• A joj za ne povjerovati...kom je sad to moglo smetati u tolikoj mjeri. Sramota

• Grozno.Sramota.

• Grozno, a tako su lijepi i uveseljavaju...grozno

• Preslatki su danas su moje cure bile odusevljene kad smo vidjeli jedan takav. strasno kakvi idioti zive u nasem gradu! bas steta!

• Da, sanducici su pedivni i bas uljepsavaju grad i ne kuzim kome mogu smetati...

• To su sve neodgojena djeca koja ne znaju kud sa viskom energije koju nisu uspjeli potrošiti na kompu ili mobitelu[/blockquote]

SiB.hr

    


Izdvojeno

Reci što misliš!