Vijesti / Regija

Za sramoćenje na Facebooku kaznena prijava

Za sramoćenje na Facebooku kaznena prijava

Centar za  edukaciju i prevenciju nasilja, uz podršku policijskih uprava i Ministarstva unutarnjih poslova, odlučio se na radikalne korake u borbi protiv sveprisutnijeg sramoćenja i cyber bullyinga na Facebooku.

Svakodnevno smo svjedoci otvaranju stranica pogrdnih imena na Facebooku koje sadže fotografije maloljetnica popraćenih imenom i prezimenom, sve u svrhu sramoćenja.

Sve stranice i grupe koje se bave navedenim sadržajem bit će uklonjene, a protiv osnivača stranica podnijet će se kaznena prijava - poručuju iz Centra, koji sjedište ima u Đakovu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Nitko nema pravo objavljivati fotografije drugih osoba sa svrhom javnog sramoćenja i ismijavanja. Osobe koje osnivaju grupe i stranice da bi na njih postavljale slike maloljetnica jasno govore o problemu koji se događa svakodnevno, a koji nije lako spriječiti. Uz podršku Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, Centar za edukaciju i prevenciju nasilja ozbiljno će se prihvatiti rješavanja tog problema, a protiv svakog osnivača takve grupe i stranice pokrenut će se kaznena prijava. Svatko ima potpuno pravo na privatnost i ne smije biti predmet javnog ismijavanja zbog jedne fotografije. Naš stav je vrlo jasan, uklonit ćemo sve grupe i stranice koje narušavaju privatnost drugih, iako za to baš i nemamo resurse - rekao je za Glas Slavonije voditelj Centra Dalibor Vlaho.

CEPN će, u koordinaciji s policijskim upravama, uložiti sve potrebno vrijeme u pokušaj gašenja takvih grupa i stranica, a sve građane pozivaju da im se u istoj namjeri pridruže.

Osnivačima takvih stranica često je teško doći u trag, ali iz Centra ističu kako je nekoliko slučajeva ipak uspješno riješeno.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!