Vijesti / Regija

Đakovčani dobivaju plave kante za papir, ali i skuplji odvoz otpada

Đakovčani dobivaju plave kante za papir, ali i skuplji odvoz otpada

Đakovčani će, uz već postojeće zelene kante, uskoro dobiti i plave kante za prikupljanje papira.  Deset tisuća plavih plastičnih posuda zapremine 120 litara već je nabavljeno, a podjela kreće u svibnju.

Kante će bit čipirane, a cijeli sustav je postavljen tako da se otpad odvaja tamo gdje nastaje, odnosno na kućnom pragu. Zajedno s plavim kantama biti će podjeljenje i plastične vreće za plastiku.

Što se tiče biološkog otpada predviđeno je da se on odvozi iz objekata s više stambenih jedinica, dok je preporuka za obiteljske kuće da se kompostira na mjestu gdje nastaje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

U Đakovačkom Univerzalu napominju da oni ne odlučuju o tome hoće li se to i na koji način odraziti na cijenu te usluge i hoće li građani u tome participirati.

- Sasvim je izvjesna nova, viša cijena te komunalne usluge, a prosječno đakovačko domaćinstvo, prema prvim proračunima, novi bi sustav gospodarenja otpadom koštao između 10 i 12 eura mjesečno, što je realna cijena, potvrdio je za Radio Đakovo gradonačelnik Zoran Vinković

U tu novu cijenu, kako pojašnjava gradonačelnik Vinković, uračunata je nova komunalna oprema, odnosno nabavka kompaktora, kamiona, plavih kanti i to nije samo odvoz, nego i deponiranje otpada.

- Iako je to nepopularna mjera, poskupljenje je nužno i realno ga je očekivati i to u skorije vrijeme, odnosno do 1. srpnja kako bi Univerzal, ali i grad normalno mogli funkcionirati. To nije ničiji hir, to je stvar ekonomske logike, objašnjava gradonačelnik Vinković.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!