3500 sudionika na jubilarnim 20. Đakovačkim bušarima

VIDEO 3500 sudionika na jubilarnim 20. Đakovačkim bušarima

 

brisari2014

Ni kiša nije pokvarila ugođaj jubilarnih 20. Đakovačkih bušara u čijoj pokladnoj povorci je ulicama grada, prema riječima organizatora, prošla 51 maskirana skupina s oko 3.500 sudionika, te nekoliko desetaka konjanika.

Bilo je tu likova iz dječjih bajki, koje su oživjeli polaznici Dječjeg vrtića i maskirane skupine predškolskog uzrasta, tradicionalnih maski kulturno-umjetničkih društava iz Slavonije i Baranje, prepoznatljivih zvončara iz Kvarnera, gusara iz Omiša, ali i buša iz susjedne Mađarske.

Posebno su zanimljive bile suvremene maske koje govore o aktualnom političkom i gospodarskom trenutku, pa je publika mogla vidjeti pravu budrovačku sinjokolju u svim njezinim fazama, propale tajkune, političare i političarke, bogate naftaše s Jadrana, ministricu graditeljstva, ministra financija, čak i premijera «Super Zokija» u kojega se maskirao gradonačelnik Zoran Vinkoivć.

Pozornost mnogih privukli su gosti iz Vrbovca sa svojom maskom «Jučer, danas, sutra», pa se tako ispred Gradske vijećnica čula i zakletva pionira, plesalo se Kozaračko kolo, klicalo Titu i pjevalo «Jugoslavijo, Jugoslavijo».

GALERIJA: 20. Đakovački bušari

Ovogodišnja pokladna povorka 20. Đakovačkih bušara na vrlo zanimljiv način spojila je tradicionalno i suvremeno i na karakterističan način progovorila o našoj zbilji», ocjena je organizatora koji su dodijelili i priznanja najuspješnijim maskama u 11 kategorija.

Jubilarni 20. Đakovački bušari završili su koncertom Slavonskih lola u Gradskoj nastavno sportskoj dvorani.

Tekst: Radio Đakovo
VIDEO: STV

 
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr