Prošlost za budućnost - Sačuvajmo Đakovo od zaborava

Prošlost za budućnost - Sačuvajmo Đakovo od zaborava

djakovo inicijativa

Građanska inicijativa je jednokratna akcija koja potiče na aktivizam, poboljšava kvalitetu življenja ili općeg dobra u lokalnoj zajednici. Akcija treba biti potaknuta od strane skupine pojedinaca u lokalnoj zajednici koji na prepoznati problem odgovaraju dobrovoljnim volonterskim radom, znanjem ili materijalnim dobrima.
 

Ovim projektom bi tijekom 2014.g. spasili veliki broj starih fotografija, slika te video vrpci, kao i izjava naših najstarijih građana o događajima iz njihovog djetinjstva, mladosti, ali i cijelog života provedenog u Đakovu, kako bi sačuvali gradsku povijesnu baštinu od zaborava. Naši stari koje moramo poštivati i čija sjećanja moramo njegovati, neiscrpan su izvor povijesno-kulturnih informacija o Đakovu i Đakovštini, o Đakovčanima, poznatim i nepoznatim, o gradskim običajima, seoskim i starogradskim, o kulturi grada, stanovnicima i sl.

Projekt je zamišljen tako da članovi Građanske inicijative svake subote od 1. ožujka do 2. kolovoza 2014.g. prihvaćaju materijale od građana koji će slobodno donositi stare fotografije i filmove do našega štanda, gdje će se materijali preuzeti, označiti i dokumentirati od koga je preuzeto, zapisati podatke o osobi, povijesti nastanka materijala, autoru itd., te pristupiti digitalizaciji materijala koji će po završetku biti vraćen donositelju, tj. vlasniku.

Po završetku digitalizacije foto i video materijala, pristupit će se detaljnoj obradi te prezentaciji svih prikupljenih materijala na jedinstvenoj Internet stranici povijesne fotografije grada Đakova koja će biti dostupna svim građanima Đakova, ali i šire, jer se preko Internet stranice sadržaj može podijeliti sa cijelim svijetom, tako da nismo zaboravili niti naše građane koji žive u drugim državama svijeta, a kojima je posebno drago proučavati povijest našega grada.

Ovim projektom bi bili priključena i prezentacija na izrazito popularnim društvenim mrežama, gdje neki od naših sugrađana već vode slične projekte u puno manjem opsegu poput stranice Đakovo za nostalgične i Đakovačke šetnje. Uz sudjelovanje građana, preuzeli bi i materijale Foto kino kluba Đakovo, kao i Muzeja Đakovštine te ostalih organizacija koje se bave arhivskom foto i video građom, a vjerujemo da i naša Đakovačko-osječka nadbiskupija ima vrlo vrijedne arhivske fotografije, posebice nakon izgradnje velebne Strossmayerove katedrale.

Kako je projekt iznimno važan za očuvanje povijesti našeg Đakova, nadamo se da će se pronaći dovoljno zainteresiranih za financiranje ovog projekta, jer svi oni koji sudjeluju u projektu će pokloniti svoj rad potpuno besplatno, pa ovim putem pozivamo sve zainteresirane da nam se priključe.

Jedan dio potrebnih sredstava ćemo namiriti posudbom potrebitih alata od udruga koje djeluju u gradu Đakovu, a ostatak se nadamo da ćemo prikupiti od svih zainteresiranih građana, tvrtaka koje posluju u Đakovu te medija. Sigurno se pitate zašto bi to svima bilo zanimljivo? Razlog je jednostavan, naša Internet stranica sa svim materijalima biti će najposjećenija po broju posjeta ne samo u Đakovu već i šire, pa smo uvjereni da će se svi htjeti reklamirati na stranici, te kroz reklamu, snositi dio troškova ovoga projekta.

Također, po završetku našeg projekta, svi alati i oprema financirana iz donacija i od strane Grada Đakova biti će javno predana na korištenje jednoj od đakovačkih udruga ili ustanova koje su u potrebi za takvom opremom tako da će ta oprema dobro doći ne samo za provedbu projekta već i daljnje korištenje, te će biti u potpunosti iskorišteno za potrebe građana grada Đakova.
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja