Vijesti / Regija

U Selcima Đakovačkim održana treća Šokačka alka

U Selcima Đakovačkim održana treća Šokačka alka

Nakon žetve pšenice, za ratare najvažnijega posla u godini, trunku predaha od napora u polju ponudila je Šokačka alka u Selcima Đakovačkim. Okupila je jučer 20 jahača i jednu jahačicu iz brojnih mjesta od Osijeka do Slavonskog Broda, koji su na trkalištu Lovačkog društva Srndać pokušavali što preciznije gađati ''kolobar'' - u sridu.

Najuspješniji je u tome bio Josip Mihaljević iz Tenje. Drugo je mjesto pripalo Marku Režiću iz Selaca, a treće Josipu Luciću iz Ruščice.

- Došao sam na Alku zbog prijateljstva s organizatorima prvi put. Pokazala se kao lijepi događaj koji će, nadamo se, ući i u tradiciju ovog mjesta. Nisam puno vježbao, ali svakodnevno radim s konjima već 18 godina. Bilo je tu sreće i snalažljivosti i spremnosti životinje, izjavio je nakon što je preuzeo pobjednički alkarski pehar te šokački šešir iz ruku gradonačelnika Zorana Vinkovića slavodobitnik Mihaljević (28).

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Jahao je na svojoj kobili Krabi. Čestitala mu je i mlada kolegica Barbara Perica (16) iz Đakova, jedina natjecateljica i četvrta u konačnom poretku.

- Malo mi je falilo do trećeg mjesta i pehara, kaže za prvi put na Šokačkoj alci ipak zadovoljna Barbara.

Alka će se i ubuduće trčati odmah iza Vezova

- Druga je Alka pokazala jako dobro jahanje; svi su bili uštimani. Ali ovo nije samo alka, nego i tekličko jahanje a pripremili smo i stare igre za djecu, poput bacanja potkova i skakanja u vreći. Želimo ih druženjem s konjima u prirodi udaljiti od Facebooka i računala, rekao je u ime organizatora, selačke Konjogojske udruge lipicanske pasmine, Krešimir Brataljenović.

Osnovni je cilj ispunjen, no dodaje kako će idućih godina vjerojatno biti nekih promjena i u pravilima nadmetanja.

- Selci sada imaju manifestaciju za koju se nadam da će nastaviti tradiciju. Ovo nije kopija Sinjske alke! Prva je lani nastala kao odgovor na ukidanje pravne osobnosti đakovačke Ergele, a želja nam je i na ovaj način sačuvati tradiciju uzgoja konja u Đakovštini', poručio je pokrovitelj, gradonačelnik Vinković, rekavši da će se ubuduće Šokačka alka uvijek održavati tjedan dana nakon Đakovačkih vezova.

Izvor: Braniteljski Portal


Izdvojeno

Reci što misliš!