Vijesti / Regija

U Đakovu mahnuli letjelici NASA-e i Super Mjesecu

U Đakovu mahnuli letjelici NASA-e i Super Mjesecu

Astronomsko društvo "Orion" Đakovo sinoć je upriličilo teleskopsko promatranje noćnog neba, Mjeseca i Saturna sa trga dr.Franje Tuđmana u Đakovu.

Na promatranje se odazvao veliki broj građana, preko 300, a većini je ovo bio prvi puta da su promatrali noćno nebo i svemirska tijela teleskopom.

Kako Mjesec ulazi u punu fazu, a također i u najbližu točku Zemlji (Super Mjesec), za 15% je veći i oko 30% svjetliji nego obično pa ga je bilo lijepo promatrati teleskopom, a osobito je zanimljivo bilo građanima koji su po prvi puta vidjeli sve osobitosti Mjesečevog krajolika, mnogobrojne kratere i velike zaravni - mora.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Pozivom od NASAe, sa prisutnim građanima upriličili su i pozdrav Saturnu! Naime, sinoć oko pola 10, NASAina svemirska letjelica Cassini koja se nalazi u orbiti Saturna okrenula je svoje kamere prema Zemlji i fotografirala Saturn sa Zemljom u pozadini koja izgleda kao mala plava točkica u nepreglednom prostranstvu svemira. NASA je zamolila sve Zemljane koji se nađu izvan svojih domova u to vrijeme da mahnu tom udaljenom robotskom fotografu i nasmiješe se.

"Povedeni time, okrenuli smo teleskop prema tom plinovitom divu sa karakterističnim prstenovima - Saturnu i uspjeli vidjeti ne samo Saturn i veličanstvene prstenove već i njegove mjesece - najsvjetliji Titan i slabije, ali ipak vidljive Tetis, Diona i Reja što su građani dočekali sa oduševljenjem," poručili su iz Oriona.

"Drago nam je da smo ovom akcijom potakli građane na bavljenje astronomijom i svakako se nadamo da će zainteresiranost Đakovčana još više porasti," zaključili su oni.

Svi zainteresirani mogu ih kontaktirati preko Facebook stranice Astronomsko društvo Orion Đakovo ili doći osobno na sastanke Društva svake srijede u prostorije Foto kino kluba Đakovo na adresi V.k.A.Stepinca 10 (zgrada Mate Korodve).


Izdvojeno

Reci što misliš!