15-godišnji dječak iz Trnave pobjedio rak i sa 4. Svjetskih igara u Moskvi vratio se s broncom

15-godišnji dječak iz Trnave pobjedio rak i sa 4. Svjetskih igara u Moskvi vratio se s broncom

stjepan-anaStjepan sa sestrom Anom

Prije dvije godine mladom Stjepanu Vračevići z Trnave kod Đakova prije dvije godine dijagnosticiran je rak limfnih čvorova koji je vrlo brzo metastazirao na sve organe, a bolest je "zaobišla" samo mozak i koštanu srž.

Danas je Stjepan potpuno zdrav 15-godišnjak i ne samo da je uspio pobijediti bolest nego se i s 4. Svjetskih igara "Djeca pobjednici" vratio s brončanom medaljom koju je osvojio sa svojim nogometnim timom. Manifestacija je to koja okuplja djecu koja su uspjela pobijediti rak, a ove se godine održala od 13. do 17. lipnja u Moskvi, prenosi Glas Slavonije.

Igre su održane u Moskvi od 13. do 17. lipnja, kamo je Stjepan s još 11 prijatelja, djece pobjednika, u organizaciji Udruge Krijesnica, otputovao u pratnji mame, a jučer se vratio ovjenčan brončanom medaljom za nogometno umijeće.

Za Stjepanovo ozdravljenje od trenutka kad je obolio borila se i njegova sestra Ana koja je izjavila: "Stjepan se razbolio u drugom polugodištu 6. razreda. Liječio se u Zagrebu u Klaićevoj, a primio je sedam ciklusa kemoterapija. Godinu dana primao je i terapiju za kosti. Njemu je bilo napadnuto srce, štitnjača, bubrezi, crijeva, želudac, gušterača… malignih stanica sada nema više nigdje, a Stjepan odlazi jedino na kontrolne preglede"

- Svjetske igre „Djeca pobjednici“ okupljaju djecu koja su završila liječenje od maligne bolesti, a natječu se u igrama poput šaha, stolnog tenisa, plivanja, streljaštva, malog nogometa i trčanja. Cilj Igara je usmjeriti pozornost na probleme dječje onkologije, razbiti uvjerenje da je maligna bolest neizlječiva i ujedno omogućiti djeci liječenoj od malignih bolesti jačanje samopouzdanja i unutarnje snage te tako pridonijeti boljoj kvaliteti života nakon liječenja, ali i osnažiti djecu koja su u procesu borbe s bolešću. Ove godine na Igrama je sudjelovalo i 12 djece iz Hrvatske koja su 13.lipnja otputovala u Moskvu uz pratnju roditelja. Tim djece i roditelja iz Hrvatske svijetli u Moskvi pod sloganom: „Malo svjetlo nade“, a šalje ih Krijesnica – udruga za pomoć djeci i obiteljima suočenim s malignim bolestima - kažu u  udruzi Krijesnica.

SiB.hr
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja