Vijesti / Regija

Čipiranje pasa u Đakovu

Čipiranje pasa u Đakovu

ĐAKOVO - Lajka, šestogodišnji mješanac od jučer ima putovnicu za kućnog ljubimca - pet passeport, te iza lijevog uha ugrađeni mikročip, što je njenog vlasnika koštalo 200 kuna, a za što je djelatniku Veterinarske stanice morao dati svoj OIB i broj osobne iskaznice.

Naime, od jučer su djelatnici spomenute Veterinarske stanice krenuli u obvezno cijepljenje, a ujedno i mikročipiranje kućnih ljubimaca što je, kako doznajemo od županijske veterinarske inspektorice Maje Blažević, posao koji će morati privesti kraju do 13. lipnja, kako to propisuje Pravilnik o označavanju pasa.

- Cijepljenje pasa protiv bjesnoće obvezno je i propisano je naredbom koju izdaje Ministarstvo svake godine, a jedina izmjena u odnosu na prošle godine jest to da više nije rok cijepljenja do kraja trećeg mjeseca, nego kroz cijelu godinu. No, ne smije proći više od 12 mjeseci od zadnjeg cijepljenja. Preporučamo i cijepljenje mačaka, kao i pitomih vretica (tvorova), kaže Blažević.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Kako se na ulicama Đakova već tradicionalno u vrijeme cijepljenja mogu vidjeti brojni psi lutalice, veterinarska inspektorica kaže kako će upravo mikročipiranje spriječiti nesavjesno ponašanje njihovih vlasnika. “Većina tih pasa ima vlasnika koji se o njemu ne brine. Kada svi budu mikročipirani lako će se ući u trag vlasniku kojemu slijedi kazna za napuštanje psa od pet do 15 tisuća kuna. No, to nije pod našom ingerencijom. Zakonom o veterinarstvu propisano je da lokalna uprava i samouprava mora organizirati higijeničarsku službu za uklanjanje pasa lutalica iz grada i prigradskih naselja, a troškove snosi vlasnik, kaže Blažević.

Đakovština, kako doznajemo od direktora Veterinarske stanice Đakovo, Ante Strmotića, ima približno 5.500 pasa, dok je na području Grada njih gotovo tri tisuće. Pred djelatnicima Veterinarske stanice velik je posao, koji, kaže Strmotić, zasigurno neće proteći bez poteškoća. Problem je što vlasnici pasa sada moraju dati OIB i broj osobne iskaznice, što zasigurno neće proteći glatko, zaključuje Strmotić.

Bez punktova - od kuće do kuće

Kod cijepljenja pasa nismo organizirali punktove, nego naši djelatnici prijepodne idu od kuće do kuće, a poslijepodne, na zahtjev vlasnika, cijepljenje i čipiranje obavljamo u ambulanti. Cijena je jednaka”, kaže Strmotić.

TEKST: Maja Muškić (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!