Vijesti / Regija

U Đakovu obilježen Izviđački dan Osječko-baranjske županije

U Đakovu obilježen Izviđački dan Osječko-baranjske županije

Poštenje i odgovornost, briga o prirodi, ljubav prema domovini, neke su ovo od vrijednosti koje kod djece i mladih nastoji razviti skautski pokret koji i u Osječko-baranjskoj županiji okuplja nekoliko klubova.

Županijski Savez izviđača jučer je obilježio Izviđački dan Osječko-baranjske županije u Đakovu, a izviđačima su se u brojnim aktivnostima i natjecanjima pridružili i učenici nekoliko osnovnih škola.

U 206 zemalja u svijetu postoje izviđačke organizacije koje okupljaju mlade. Pokazuju im kako se ponašati u prirodi, kako ju čuvati i živjeti s njom, pomažu im upoznati svoj grad i domovinu, te steći prijateljstva, te ih uče poštenju, i brizi prema starijima.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Želim ostaviti svijet malo boljim nego što sam ga našao – to je recimo jedna rečenica koja sažima sve naše vrijednosti u kratku formu. Dakle, svi mi moramo se truditi davati sve od sebe kako bi svijet bio malo bolji, kako bi svatko od nas dao svoj mali doprinos u skladu sa svojim mogućnostima, kaže načelnik Saveza izviđača hrvatske Bojan Smode.

Ove vrijednosti vode i rad Izviđačkih klubova u Savezu izviđača Osječko-baranjske županije koji okuplja klubove i odrede iz Osijeka, Đakova i Valpova. Ove godine Savez treći puta obilježava svoj Dan, i to kroz razna izviđačka natjecanja i igre.

Stariji izviđači natjecali su se u raznim izviđačkim disciplinama kao što su vezivanje čvorova i orijentacija. Uz izviđače sudjelovali su i učenici Osnovnih škola s područja županije, kako oni koji već imaju svoje izviđačke klubove, tako i oni koji ih tek osnivaju.

Domaćin pokrovitelj manifestacije bio je grad Đakovo, a uključila se i Osječko-baranjska županija koja je Savezu uz to darovala i novu zastavu.

- U gradu postoji izviđački odred Klasje koji već dugi niz godina i svojim aktivnostima obogaćuje život mladih i život ovoga grada. Nalazi se i u gradskom proračunu i normalno da je grad Đakovo kao domaćin podupro ovu cjelokupnu organizaciju Dan izviđača Osječko-baranjske županije, kaže gradonačelnik Đakova Zoran Vinković.

U sklopu manifestacije Izviđački dan moglo se danas i kupiti predmete i ukrase koje su izradili sami izviđači, s učenicima osnovnih škola održana je i radionica na temu kako organizirati svoju izviđačku skupinu, a svi sudionici su posjetili i znamenitosti grada Đakova.

Izvor: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!