Vijesti / Regija

Liježu sve ranije, ustaju kasnije i štede na drvima

Liježu sve ranije, ustaju kasnije i štede na drvima

Potaknuti teškom prošlom godinom, u kojoj je prodaja drveta počela rapidno opadati, prodavači su ove godine odlučili sniziti cijene drveta za 20 do 30 posto, maksimalno izići u susret kupcima, no jednostavno nitko ne dolazi kupovati, pa je od njih nekoliko ostao samo jedan prodavač drveta.
- Što da vam kažem? Godinama živim od prodaje drveta, a ove godine već tri tjedna nisam prodao ni jednu cjepanicu. Prvo sam zastoj u prodaji tumačio visokim temperaturama u studenome, kada je na ogrjevu štedio svatko tko je mogao, a sada sam počeo nuditi cijelu kamionsku prikolicu drva za 400 kuna, no ljudi samo pogledaju, pitaju da li može na nekoliko puta i - odlaze! - ogorčen je Stevo Petrović, prodavač na belišćanskoj tržnici. Dodaje da je jedino što je zaradio proteklih tjedana bila kazna za nepropisno parkiranje kamiona.
Kaže, jedina bi mu šansa da proda drva bila da ih ponudi na rate, ali poučen ranijim negativnim iskustvima kada kupci uzmu drva i plate prvu ratu, a sve ostale “zaborave”, danas traži samo “keš”.
Najbolji su kupci Stevi ranijih godina bili umirovljenici i samci, koji su baš tražili iscijepana drva, i on im je znao pošiljku dovoziti pred kuću. Međutim, kaže, iz godine u godinu njihova kupovna moć sve više slabi pa se za grijanje snalaze na kojekakve načine: liježu sve ranije, ustaju sve kasnije i lože samo nekoliko sati na dan. Ostalo vrijeme sjede zamotani u dekama.
- Vjerujem da bi svi oni bili sretniji kada bi, kao i ranijih godina, mogli od mene kupiti drva i bez brige čekati hladnoće i niske temperature, a ne po parkovima i šumarcima kupiti kojekakvo granje. Smatram da je sadašnja cijena ogrjevnog drveta od oko 150 kuna po kubičnom metru za meko drvo i oko 220 kuna za tvrdo drvo još uvijek relativno povoljnija nego drugdje i vjerujem da će možda prodaja ipak krenuti kada se temperature još jače spuste ispod nule - nada se Petrović.

Tekst: Lidija Aničić / www.glas-slavonije.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!