Vijesti / Regija

U Belišću održan Festival bundeva

U Belišću održan Festival bundeva

Male, velike, žute, zelene, narančaste, okrugle, duguljaste ili trbušaste – manje je bitno. Bundeve su ukusne i dijetne, jer sadrže više od 90% vode i malo masnoća. U njihovu ljekovitost, ali i dobar okus, mogli su se uvjeriti svi posjetitelji Festivala bundeva koji je održan u Belišću.

 

bundeva festival 495

Iako je odavno poznata kao vrlo vrijedna namirnica, bundeva je danas neopravdano zapostavljena. Udruga djece i mladih s poteškoćama u razvoju «Zvono» i Turistička zajednica garad Belišća odlučili su stoga pokrenuti Festival bundeva. Ovogodišnja šesta po redu manifestacija okupila je pedesetak izlagača, a svima je tema bila zajednička – naravno riječ je o bundevi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Zahvaljujući svojim sastojcima, bundeve su jako ljekovite. Sadrže obilje vitamina A, C, E i folne kiseline te minerala i stoga se od davnina koriste u narodnoj medicini i kozmetici. Bundeve su i dio prehrane pa ih možemo naći u varivima, kolačima, pa čak i u marmeladama. Njene koštice pak, su stvorene za grickanje, a ulje za pripremanje salate.
Za pravljenje poslastica od bundeve sada je pravo vrijeme, jer jesen je njeno doba, pa stoga požurite i uživajte u njenim bojama i okusima.

Pogledajte opširnije u videu STV-a...

Tekst i video: STV


Izdvojeno

Reci što misliš!