Vijesti / Regija

Fotonaponska elektrana i u Belišću?

Fotonaponska elektrana i u Belišću?

Udruga za kreativni razvoj Portal alfa iz Belišća osnovala je nedavno Centar za neprofitno poduzetništvo, čiji je Upravni odbor odlučio pokrenuti nekoliko projekata, a prioritet je izgradnja prve fotonaponske elektrane u Belišću!

Članovi Centra pozvali su se na podatak da je, na temelju strategije u kojoj je europski energetski cilj do 2020. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova te što više koristiti energiju iz obnovljivih izvora i povećati energetsku učinkovitost potrošnje energije, stvorena i obveza da se ta strategija počne ostvarivati na svim razinama, posebice prije ulaska u EU.

Belišćanskom Gradskom vijeću upućen je prijedlog da se osnuje povjerenstvo za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije na području grada, koje bi pomoglo u realizaciji njihove inicijative. Povjerenstvo bi imalo i zadatak izučavati mogućnosti za razvoj takve proizvodnje na području Belišća, a Centar za neprofitno poduzetništvo već je na tragu jednog projekta koji bi u znatnoj mjeri popravio strukturu proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora.

FOTO i VIDEO: U rad puštena prva Sunčana elektrana u Slavoniji

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Oni, naime, drže da je moguće, uz razmjerno malu investiciju u parcelu i projektnu dokumentaciju, na javnom natječaju odabrati najboljeg ponuđača koji će izgraditi i na dugoročno razdoblje unajmiti fotonaponsku elektranu, time bi grad ostvario višestruku korist.

 Po uzoru na Orahovicu

Projektni prijedlog fotonaponske elektrane rađen je po uzoru na orahovačku, o kojoj je Belišćanima nedavno govorio i Alan Grgić, predsjednik Povjerenstva za poticanje korištenja obnovljivih izvora energije na području Orahovice. Orahovica je nedavno potpisala ugovor s partnerima koji će u posao s proizvodnjom električne energije preko fotonaponskih elektrana uložiti 70 milijuna kuna pa je opravdana nada da bi sličan projekt u bližoj budućnosti mogao zaživjeti i u Belišću.

Tekst: Lidija Aničić (Glas Slavonije)

  


Izdvojeno

Reci što misliš!