Vijesti / Regija

Ruski rulet na zaleđenoj Dravi

Ruski rulet na zaleđenoj Dravi

Nakon što su stanovnici Valpovštine sa strahom i nevjericom ovih dana gledali mlade iz županjske Posavine kako bezbrižno prelaze zaleđenu Savu, neugodno su se iznenadili kada su čuli da u Valpovštini ima onih (hrabrih ili ludih!?) koji su se odvažili i odlučili prehodati zaleđenu Dravu ispod belišćanskog mosta.

Iako se ledena kora na rijeci stvorila još prije desetak dana, posljednjih dana “podebljale” su je nezapamćeno niske temperature na ovim prostorima, a laici i stručnjaci jednoglasni su da je prelazak Drave sada pravi ruski rulet.

Informaciju nam je potvrdio jučer i direktor Vodnogospodarskog odjela za Dunav i donju Dravu, Zoran Đuroković. Upozorio je da je riječ o iznimno brzoj rijeci s mnogo promjena u koritu te ćudljivim i opasnim virovima, koji i kad je rijeka zaleđena mogu otopiti led na površini.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Premda se čini da je površina zaleđena, rijeka u trenu može povući osobu pod led, a u kombinaciji s niskim temperaturama vode ishod propadanja kroz led bio bi tragičan - upozorava Đuroković, apelirajući na građane da ne pokušavaju takvo što bez obzira na to koliko im se rijeka činila “sigurnom i pod debelim ledom”.

Đuroković je potvrdio i informaciju da je početkom ovog tjedna zabilježen rast vodostaja Drave u Belišću, no drži da je do toga vjerojatno došlo zbog ledenog čepa koji se stvorio.

Ipak, stanje u Valpovštini nije zabrinjavajuće, a na ruku idu i povoljne vremenske prognoze i rast temperature zraka, zbog čega ne bi trebalo doći do naglog topljenja snijega i leda pa ni do veće ugroze ovog terena.

No, u sljedećih nekoliko dana očekuje se vrhunac količina leda, jer veće količine leda riječnim putem već počinju stizati na ove prostore. Zbog toga će se nastaviti s redovitom kontrolom stanja na terenu, a ni domaći ni mađarski ledolomci neće imati vremena za predah, kako bi situacija ostala pod kontrolom, najavljuju u Hrvatskim vodama.

L. Aničić (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!