Belišćanski most prvi put okovan ledom

Belišćanski most prvi put okovan ledom

belisce most400Prolaznici koji za promet koriste belišćanski most ili pak redoviti šetači, posljednjih dana uživaju u nezapamćenom prizoru za ove prostore: potpuno zaleđenoj rijeci Dravi.

I dok građani uživaju u zimskim pejsažima i pomno ih slikaju, u Hrvatskim vodama, pak, pomno prate stanje i na Dravi, gdje za sada, unatoč ledu, nigdje nema velikog zastoja vodotoka. Za sada se ondje, doznajemo, zbog niskog vodostaja ledolomci ne mogu probiti, no s obzirom na to da nigdje nije došlo do "začepljenja" cijelog toka, nema (za sada) ni opasnosti od snježnih poplava. Debljina leda je najčešće između 10 i 20 centimetara, iako ima mjesta gdje debljina doseže i pola metra.

Zanimljivo je naglasiti i podatak da su ovakvi (ledeni) uvjeti posljednji put na našem području viđeni prije više od 25 godina, ili točnije u zimu 1984/85. godine, dakle prije više od 25 godina. Tada su problemi ovog intenziteta vladali i na Dunavu i na Dravi. Premda je i dalje najkritičnije na području od ušća u Dunav pa prema Belišću, s obzirom na prijašnji nizak vodostaj te niske temperature, za sada nigdje nema opasnosti od ledene brane koja bi prouzročila probijanje vode mimo vodotoka.

Ova situacija će se sigurno, sudeći prema vremenskim prognozama, najavljenim niskim temperaturama i vremenskim uvjetima, nastaviti i sljedećih tjedan dana. Ako se situacija pogorša i nakon djelovanja ledolomaca i postane kritična te dođe do nekontroliranog zaleđivanja, vrlo je vjerojatno da će se morati provesti i ona krajnja mjera - miniranje.

 

L.Aničić (Glas Slavonije)
Foto: Zaim Saljilji
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Petak

Subota

Nedjelja