Vijesti / Regija

BELIŠĆE : Sanacija belišćanskog deponija

BELIŠĆE : Sanacija belišćanskog deponija

Ugovor o sanaciji odlagališta, koja je prema prvim predračunima iznosila oko 98 milijuna kuna, a nakon ovogodišnjeg preprojektiranja 45 milijuna kuna, zaključen je krajem 2005. godine. U proteklom vremenu napravljena je projektna dokumentacija “teška” 700.000 kuna, ishođene su dozvole, a Gradsko vijeće donijelo je odgovarajuće odluke pa su se stekli svi preduvjeti za početak sanacije.
- Sanacija odlagališta površine oko 32 hektara (od čega se 28 hektara smatra zagađenim otpadom) započinje 1. etapom radova vrijednih 7,949 milijuna kuna, koje sufinancira Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, sukladno potpisanom ugovoru, sa 60 posto, dok je preostalih 40 posto raspodijeljeno među korisnicima na način da to neće biti preveliko opterećenje - naglasio je Borić.
Radove će izvoditi domaća tvrtka Kombel d.o.o. za komunalne djelatnosti Belišće i trajat će približno šest godina. Osim toga, sanacija odlagališta cilj je iz Strategije gospodarenja otpadom RH i to je obveza svih jedinica lokalne samouprave na čijem se području odlagališta nalaze.

Čak 4.000 divljih odlagališta
Za 18 projekata Fond je Gradu Belišću odobrio više od 33 milijuna kuna, a Osječko-baranjska županija je za različite projekte od Fonda dobila 360 milijuna kuna, dok za cijelo područje Slavonije i Baranje to ukupno iznosi više od milijardu kuna. Mladineo je kazao kako postoji 299 službenih deponija, od kojih je dosad 90 sanirano, a osim toga još treba sanirati i između 3.000 i 4.000 divljih odlagališta.

TEKST: Lidija ANIČIĆ, www.glas-slavonije.hr

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


Izdvojeno

Reci što misliš!