Vijesti / Regija

Gutmannovi potomci pozvani da dovedu ulagače u Belišće

Gutmannovi potomci pozvani da dovedu ulagače u Belišće

Protekli dani bili su prepuni dojmova za 82-godišnju Nelly Auersperg, koja je zajedno sa suprugom Johnom i unukom Anthonyjem Harissom doputovala u posjet Belišću.

Nelly je, naime, jedan od potomaka poznate mađarske obitelji Gutmann, koji su zaslužni za osnutak današnjeg Belišća i njegovu industrijalizaciju i koja već desetljećima pozorno prati sve što se zbiva u gradu, za koji kaže da i danas zauzima posebno mjesto u njezinu srcu.

Ovo nam je četvrti posjet Belišću. Prvi put smo ovdje bili još u vrijeme komunizma i došli smo u potpunoj tajnosti i strahu, vođeni znatiželjom da vidimo kako izgleda Belišće koje su stvorili naši preci. Nakon Domovinskog rata bili smo dva puta i ovo nam je treći posjet u novijoj hrvatskoj povijesti, u kojoj s ponosom promatramo napredak i rast grada Belišća”, kazala je prigodom jučerašnjeg primanja kod gradonačelnika Belišća, Zvonka Borića, Nelly Auersperg.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Ona već desetljećima zajedno sa suprugom, dvoje djece i šestero unučadi živi na zapadu Kanade. S njom je u posjetu gradonačelniku bio i njezin bratić po drugom koljenu, Willian de Gelsey, s kojim dijeli i zajedničkog pradjeda Henrika, čiji su sinovi djedovi Nelly i Williama. William u Belišću nije bio toliko puta kao Nelly, stoga ga je posebno zanimalo što je ostalo od onoga što su stvarali njegovi preci i poslovanje tvrtke Belišće d.d., kojoj su nešto kasnije otišli u posjet.

Posjet utjecajnih Gutmannovih potomaka gradonačelnik Borić iskoristio je i kako bi ih pozvao da pomognu u dovođenju novih ulagača u Belišće i tako zauzmu značajno mjesto u stvaranju belišćanske budućnosti.

 

[blockquote]Pripremili im rodoslovlje
Zanimljivo je naglasiti da potomci obitelji Gutmann dosad nisu uputili nikakav zahtjev za povrat imovine u gradu koji su upravo oni stvorili te da ih je ovaj put najviše razveselio detaljan pregled rodoslovlja njihove obitelji, koje je specijalno za njih izradio poznati istraživač belišćanske povijesti, Milan Salajić.[/blockquote]

L. Aničić (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!