Vijesti / Regija

U belišćanskoj Pekmez ulici kuhao se pekmez po stoljetnoj recepturi

U belišćanskoj Pekmez ulici kuhao se pekmez po stoljetnoj recepturi

U sklopu manifestacije "Belišćanska zlatna jesen", održana je šesta po redu Pekmezijada u poznatoj Pekmez ulici u Belišću u organizaciji grada i turističke zajednice. U najslađoj ulici u gradu od ranog jutra kuhao se pekmez i to po stoljetnoj recepturi.

Na palačinkama, langošicama ili običnom kruhu, slatki pekmez omiljena je slastica mnogima. Danas se kuhao od plavih šljiva jer im je i sezona.

"Očistite šljive, pečete ga dva-tri sata, dodate kilograma šećera po želji, po potrebi i ukuhate ga još barem dva sata i konzervansa ako se mora, ako želite i to je to. Spremite ga u tegle i stoji po dvije tri godine", kazala je Smiljana Vincetić.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Dok se pekmez kuha potrebno je stalno miješati. Ako pravite pekmez za kolače i želite da bude gušći mora se duže kuhati, a ako želite za mazanje na kruh onda nešto kraće kako bi bio rijeđi, savjetuje Vincetić koja pekmez pravi od djetinjstva. Tradicionalna receptura prenosi se s koljena na koljeno, a provjerenu kvalitetu nije potrebo mijenjati. Svakoga rujna stare Belišćanke koje su živjele na ovome mjestu u industrijskom naselju, pred svojim kućama kuhale su pekmez i tako stvorile priču o Pekmez ulici. Pekmezijada zajedno s manifestacijom Belišćanska zlatna jesen aduti su turističke ponude grada Belišća s kojima se nastoji pozicionirati kao poznata turistička destinacija kontinentalne Hrvatske.

Izvor: Slavonska Televizija


Izdvojeno

Reci što misliš!