Vijesti / Regija

Djeca iznenadila zrelošću razmišljanja i pokazala da su dorasla sudjelovanju u procesu oblikovanja politika

Djeca iznenadila zrelošću razmišljanja i pokazala da su dorasla sudjelovanju u procesu oblikovanja politika

Nove ceste, bazene, parkove… više aktivnosti za djecu… da ima više kazališnih predstava i vrtića… da naš grad bude bolji… Svakakve su odgovore, skromne i iskrene, ali istovremeno vrlo zrele, mlade glave Belišća, Svetog Ivana Zeline i Vukovara dale na pitanje „Što ti želiš promijeniti?“ u sklopu istoimenog istraživanja provedenog među djecom, mladima i ostalim građanima krajem siječnja u okviru projekta „Organizacije koje brinu“.

Cilj je projekta osnažiti lokalne organizacije civilnog društva u praćenju i zagovaranju dobre vladavine te povećati participaciju djece, roditelja i ostalih građana u oblikovanju lokalnih politika za djecu i mlade.

Prijedlozi su predstavljeni na trodnevnoj edukaciji održanoj krajem ožujka u Svetom Martinu na Muri, na kojoj su sudjelovali stručnjaci iz lokalnih organizacija civilnog društva, članovi vijeća za prevenciju, savjeta mladih, predstavnici lokalnih vlasti, obrazovnih i odgojnih ustanova te medija iz Belišća, Svetog Ivana Zeline i Vukovara kako bi razmotrili prijedloge i uklopili ih u nacrte lokalnih strategija za djecu i mlade. Prikupljeno je više od 3.100 prijedloga, od čega čak 2.600 od djece i mladih, a nakon uvrštavanja u nacrte strategija slijedi i proces javnog savjetovanja i rasprave u sklopu kojeg se u donošenje odluka mogu uključiti svi zainteresirani građani.

„Moramo priznati da su nas naši najmlađi sudionici u istraživanju iznenadili svojim zrelim razmišljanjima, skromnim prijedlozima i iskrenim željama. Prikupljanjem i razmatranjem dječjih prijedloga te uvrštavanjem u lokalne strategije za razvoj djece i mladih ostvarit ćemo jednu od naših najvažnijih aktivnosti u projektu 'Organizacije koje brinu', a to je davanje glasa djeci i mladima, osluškivanje njihovih razmišljanja i djelovanje u skladu s njihovim stvarnim željama i potrebama. Jer, iako se čini da je lokalnu strategiju razvoja djece i mladih nemoguće raditi bez uvida u njihove misli i osjećaje, tek se ovim projektom po prvi put u Hrvatskoj našim najmlađim građanima daje moć. Moć je to kojom mogu utjecati na svoje lokalne sredine i ostaviti svoj trajni trag, zalažući se za poboljšanje i unapređenje materijalnih i nematerijalnih uvjeta za sretnije i ljepše odrastanje“, istaknula je Marina Trbus, voditeljica projekta „Organizacije koje brinu“ iz Udruge roditelja Korak po korak.

U istraživanju u Belišću sudjelovalo je oko 900 građana, od čega čak 550 djece i 150 mladih. Njihove su želje prvenstveno bile usmjerene na povećanje sigurnosti u gradu, pomoć pri nabavi školskih knjiga i opreme, povećanje broja različitih sportskih, kulturnih i zabavnih aktivnosti i sadržaja, povećanje broja parkova, igrališta i sportskih terena, a izrazili su želju i za otvaranjem srednje strukovne škole kako ne bi morali daleko putovati. Bilo je i neobičnih i kreativnih prijedloga pa su tako djeca u Belišću zaželjela i kozu u školskom dvorištu kako bi učiteljice imale mlijeko za kavu, a oni ljubimicu uz koju bi razvijali svoje vještine i naučili više o brizi o domaćim životinjama. Općenit je dojam organizatora i sudionika u projektu nakon proučavanja prijedloga kako djeca imaju zaista skromne želje i kako je velik dio njihovih potreba moguće ostvariti uz zajednički napor svih ključnih dionika u lokalnoj zajednici. Djeca su svojim odgovorima pokazala da cijene nastojanje organizatora da čuju i uvaže njihov glas i mišljenje, a stariji su često iskazali i razumijevanje za potrebe svojih mlađih sugrađana tako što su u odgovorima na pitanja nerijetko navodili potrebe mlađe djece, umjesto svojih vlastitih.

Sve prijedloge građana detaljno su proučili predstavnici Grada Belišća, Centra mladih Belišće, Centra za socijalnu skrb, policije i Zajednice sportskih udruga Grada Belišća i oni će činiti temelj strategije za djecu i mlade, u čiji će se proces oblikovanja uskoro moći uključiti svi zainteresirani građani putem javnog savjetovanja.

Projekt „Organizacije koje brinu“ provodi Udruga roditelja Korak po korak u partnerstvu s Gradom Svetim Ivanom Zelinom, Udrugom mladih Zeline, Centrom mladih Belišće, udrugom Proanima.kreativka iz Vukovara i udrugom PRONI iz Osijeka, a na projektu surađuju i Grad Belišće, Grad Vukovar te Udruga gradova kao pridruženi partneri. Projekt se provodi u okviru programa IPA 2011 „Jačanje potpore organizacijama civilnog društva za povećanje dobrog upravljanja i transparentnosti javne uprave u Hrvatskoj“. Financira ga Europska unija, a sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske. Vrijednost projekta iznosi 240.000,00 eura.

   


Izdvojeno

Reci što misliš!