Vijesti / Regija

Obilježena 19. godišnjica akcije Baranja

Obilježena 19. godišnjica akcije Baranja

Nakon početnih uspjeha akcije, ostvarenih zahvaljujući iznenađenju, izdana je zapovijed za povlačenje. Pri tomu je poginulo 15, a ranjemo 85 hrvatskih branitelja iz Valpovštine, Baranje i Donjega Miholjca.

Jučer je obilježena 19. godišnjica akcije Baranja, koja je bila posljednji pokušaj oslobađanja toga dijela Hrvatske. Naime, uoči dolaska UNPROFOR-a 107-a je bigada Hrvatske vojske pokušala osloboditi baranjski trokut. Nakon početnih uspjeha, ostvarenih zahvaljujući iznenađenju, izdana je zapovijed za povlačenje. Pri tomu je poginulo 15, a ranjemo 85 hrvatskih branitelja iz Valpovštine, Baranje i Donjega Miholjca.

U sjećanje na hrabrost pripadnika 107. brigade Hrvatske vojske svake godine s mosta u Belišću kreće kolona sjećanja do spomen obilježja u Baranji, gdje su i jučer položeni vijenci, uz blagoslov i molitvu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

107. brigada Vukovi, ili Valpovačka brigada, nastala je 28. lipnja 1991. godine. Bila je to iznimno motivirana postrojba čiji su pripadnici časno i hrabro branili domovinu. Brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskoga za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu.

{youtube}UDM6ig4BZhg{/youtube}

Tekst i video: STV

 


Izdvojeno

Reci što misliš!