Vijesti / Regija

Belišćansko prijateljstvo sa Njemcima traje već 22 godine

Belišćansko prijateljstvo sa Njemcima traje već 22 godine

Suradnja među spomenutim župama započela je 1991. godine tijekom Domovinskog rata za vrijeme najokrutnijih napada na Belišće. Prijatelji iz gradića Voerde i Spellen omogućili su većem broju žena i djece iz Belišća utočište u svojim obiteljima. No, to nije bio jedini način pomoći. Narednih su godina članovi župnih pastoralnih vijeća ovih njemačkih župa organizirali dovoženje humanitarne pomoći župi u Belišću. Tijekom posjeta Belišću, njemački su prijatelji redovito sudjelovali i na nedjeljnoj svetoj misi na kojoj je pjevalo Crkveno pjevačko društvo „Mir“.

Budući da su Nijemci bili oduševljeni angažmanom velikog broja mladih u belišćanskom zboru, pozvali su Mirovce da u proljeće 1994. godine budu gosti njihove župe. Za mlade pjevače, potresene ratnim strahotama, odlazak u daleku Njemačku bio je neponovljiv događaj. Međutim, suradnja tu nije prestala, nego je tek započela. Nakon 1994. godine, CPD „Mir“ gostovao je u spomenutim njemačkim gradovima još 6 puta, s time da se zadnji posjet dogodio početkom rujna ove godine. Zbor je svaki puta pripremio raznovrstan i kvalitetan koncertni program kojim se se predstavio u Voerdeu i Spellenu. Na taj su način njemački prijatelji mogli pratiti i napredak zbora koji se u međuvremenu profilirao u jednog od najnagrađivanijih pjevačkih zborova  u Republici Hrvatskoj. Važno je napomenuti da su posjeti bili uzajamni te su mladi iz njemačkih župa posjećivali i Belišće. Prije dvije godine u Hrvatsku je došao i Gospel zbor župe Voerde te održao cjelovečernji koncert u crkvi svetog Josipa Radnika u Belišću.

Mirovci su se prije nekoliko dana vratili iz Voerdea te sa sobom donijeli puno lijepih uspomena i njemačkih suvenira. Bili su smješteni po obiteljima, a svaka je od njih dala sve od sebe da se pjevači osjećaju kao kod kuće. Okosnica putovanja bili su cjelovečernji koncert te nedjeljna sveta misa na kojima su snage udružili CPD „Mir“ i St.Paulus-Gospel-Singers. „Mir“ se na koncertu predstavio s obiljem obrada domaćih i stranih popularnih pjesama za ženski, muški i mješoviti zbor.

Ovi nastupi razgalili su publiku i izazvali radost i suze na licima prisutnih. Za dvije godine, njemački prijatelji ponovno dolaze u Hrvatsku čime se ova dugogodišnja priča nastavlja, a nove generacije imaju priliku putovati, družiti se, sklapati nova prijateljstva i doživjeti nezaboravne trenutke.

SiB.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!