Vijesti / Regija

Navala za posao popisivača stanovništva

Navala za posao popisivača stanovništva

BELI MANASTIR - Premda popis stanovništva počinje tek 1. i traje do 28. travnja, mnogi Baranjci žele se “zaposliti” kao popisivači pa već sada stižu brojni upiti, a povlače se razne veze i vezice, sve u cilju primamljive zarade.

Naime, prema neslužbenim informacijama, popisivači bi za nepuni radni mjesec aktivnog popisivanja mogli “inkasirati” približno 3.500 kuna, što je za brojne Baranjce pojam velikog novca uzme li se u obzir da ih je 6.000 nezaposleno.

- Već danima traje prava opsada potencijalnih popisivača, iako s Popisom konkretno nemamo ništa - priča voditeljica belomanastirske ispostave Zavoda za zapošljavanje Nada Šinko, napominjući kako najčešće pitaju tko će prikupljati “predbilježbe”. U Zavodu im predočavaju priopćenje Državnog ureda za statistiku prema kojem će prijave početi u drugoj polovini veljače, te da će podrobnije informacije pravodobno objaviti preko Zavoda za zapošljavanje, medija i na www.dzs.hr. Na telefonske upite “osuđeni” su i službenici nekadašnje belomanastirske ispostave DZS-a, koja već dugo ne postoji, a dizanje slušalice mnogo češće nego inače postao je “hobi” na Radiju Baranja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Mnogi zovu, pa da im udovoljimo, kontaktirali smo glasnogovornicu Državnog ureda za statistiku - kaže Saša Alilović, urednik informativnog programa Radija Baranja, naglašavajući kako su, za sada dostupne, informacije objavili na web stranici, a “vrte” ih povremeno i u programu.

Brojka popisivača u popisu 2001. godine i budućih popisivača najvjerojatnije neće biti ista, a točan broj znat će se nakon što se precizira broj kućanstava. Popis će trajati dva tjedna duže od prethodnog i moguće je da jedan popisivač dobije dva popisna kruga.

Selekcija nakon ispunjavanja upitnika u ožujku

U priopćenju DZS-a stoji da će svaka županija organizirati prikupljanje prijava u popisnim centrima koji će biti osnovani za provođenja popisa. Nakon obrade pristiglih prijava, za posao popisivača i kontrolora sve prijavljene osobe bit će pozvane tijekom prve polovine ožujka na ispunjavanje Upitnika za prijavu popisivača i kontrolora. Kandidati koji zadovoljavaju formalne uvjete (punoljetna osoba sa završenom bar srednjom školom) selektirat će se na temelju analize Upitnika.

Tekst: Ivica Getto (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!