Vijesti / Regija

U Belom Manastiru nova tvornica za 200 radnika?

U Belom Manastiru nova tvornica za 200 radnika?

Dogradonačelnik Belog Manastira Nikola Redžep tvrdi da su s vlasnikom te tvrtke razgovarali, a prema prvim dojmovima gradskih čelnika, predstavnicima Sebastijan a ponuđeni uvjeti su prihvatljivi.

- Pisma namjere još nema pa je stoga još sve u pregovorima. No, ako je suditi po tijeku razgovora, većih prepreka ne bi smjelo biti - tvrdi Redžep, naglašavajući kako će, ako sve bude prema planu, proizvodna hala biti sagrađena u poslovnoj zoni Jug, u blizini novog belomanastirskog groblja.
Za tamošnje čestice, podsjeća Redžep, dugo je bila zainteresirana zagrebačka tvrtka Zovko, koja je planirala napraviti benzinsku crpku i tvornicu traktorskih prikolica. Međutim, zbog duga nastalog u poslovanju s GP&Partnersom, nesuđenom prvom hrvatskom škrobarom, u Zovku su bili prisiljeni “povući ručnu kočnicu” i odustati od daljnjih investicija, budući da je 20 milijuna kuna (kolika je vrijednost “škrobarskih” nekretnina u Zovkovom vlasništvu) ipak poprilično velik iznos.

- Vlasnik Sebastijana planira preseliti proizvodnju iz svojih pogona na jedno mjesto. Koliko znamo, radi u Hrvatskoj, Mađarskoj i Srbiji, pa bi Beli Manastir bio idealna lokacija - objašnjava Redžep, ističući kako će u novom pogonu posla biti za 200-tinjak radnika.

Sebastijan se, inače, bavi proizvodnjom limarije. Tvrtka je utemeljena 1976. godine kao mala obrtnička radionica, a danas je vodeći proizvođač krovne limarije na području Hrvatske. Proizvodni program podijeljen je na tri grupe, građevinsku limariju i galanteriju, pribor i opremu za pripremu hrane na otvorenom, te opremu za svinjokolju i kućnu galanteriju.
Što se novih radnih mjesta u poslovnoj zoni Zapad tiče, uskoro bi trebalo doći do otvaranja proizvodnog pogona tvrtke Eko-vrelo koja se bavi proizvodnjom sokova.
Sljedećih mjeseci gradski čelnici očekuju očitovanje jednog investitora čija se tvrtka bavi izradom stolarije, a koja je zainteresirana za tri ili četiri čestice u zoni. U slučaju pozitivnog odgovora, u pogonu bi trebalo biti otvoreno 40-ak radnih mjesta.



ZA ŠKROBARU ZAINTERESIRAN FRANCUSKO-ARAPSKI KONZORCIJ?
Kada je riječ o gospodarstvu na području Belog Manastira, nezaobilazna tema je Škrobara (u stečaju), za koju ni nakon trećeg kruga javnog natječaja nitko nije pokazao interes. Dogradonačelnik Redžep kaže kako su, posredovanjem Interneta, uoči Božića upit vezan uz Škrobaru poslali predstavnici francusko-arapskog konzorcija koji se bavi proizvodnjom škroba. “Odgovorili smo im na sva postavljena pitanja”, tvrdi dodajući kako daljnjih kontakata nije bilo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita


TEKST: Ivica Getto; www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!