Vijesti / Regija

I u Baranji kreće tretiranje komaraca

I u Baranji kreće tretiranje komaraca

Krenuli su najdosadniji insekti. Iz dana u dan, od prošlog vikenda, komaraca je sve više, a od tretiranja u Baranji za sada ni traga ni glasa.

No, uvjeravaju nas čelnici jedinica lokalne samouprave (veći dio njih), novac za tretiranje je osiguran, samo valja izabrati pravi trenutak i krenuti ''u boj''. Belomanastirci će, tvrdi gradonačelnik Ivan Doboš, na prvo ovogodišnje tretiranje čekati još nekoliko dana.

- Odluka o početku tretiranja je na nama. Novca imamo za minimalno dva tretiranja sa zemlje - kaže, naglašavajući da je u proračunu osigurano 100.000 kuna. Bilo je razmišljanja o ''kresanju'' stavke ''komarci'', ali do toga ipak nije došlo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Stavka je, sukladno krizi, ionako skromna, pa daljnje rezanje troškova ne bi imalo smisla - ističe Doboš. Darđani su, doduše, ove godine već doživjeli jedno tretiranje, ali samo dijela mjesta.

- Tretirano je samo područje oko Đole jer se tamo održavala većina aktivnosti u sklopu obilježavanja Dana općine i našeg crkvenog goda, a pravi tretman trebao bi početi ovog tjedna - objašnjava načelnik općine Darda Anto Vukoje.

U općini Kneževi Vinogradi tretirat će se prema potrebi. Načelnik Deneš Šoja kaže kako već godinama u akciju idu u najkritičnijim dijelovima, ali za sada, tvrdi, za to nema potrebe. Sporna su područja koja su vezana uz rit, budući da ih nema smisla tretirati bez tretiranja cijelog rita. Općina Draž, tvrdi načelnik Stipan Šašlin, kupila je vlastiti stroj za zamagljivanje pa će općinski komunalni djelatnici sami vršiti zamagljivanja sa zemlje. Novac je osiguran i u općinama Čeminac odnosno Bilje, koja je, zahvaljujući blizine Parka prirode Kopački rit, komarcima ''najbogatija'' u Baranji. U obje općine tretirat će se prema potrebi. Vidjet će se hoće li zamagljivanje biti djelotvorno. Sudeći po količinama komaraca, više je pesimist nego optimist.
[blockquote]PETLOVAC: TO JE BACANJE NOVCA

Jedina baranjska općina u kojoj tretiranja neće biti je općina Petlovac. Načelnik Drago Dominić misli da su pojedinačna tretiranja po općinama samo bacanje novca. ''Bez jedinstvenog tretiranja komaraca u cijeloj Baranji nema ništa od borbe protiv ovih insekata'', kaže Dominić.[/blockquote]


Tekst: Ivica GETTO (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!