Vijesti / Regija

2. srednja škola Beli Manastir sudionik brojnih projekata

2. srednja škola Beli Manastir sudionik brojnih projekata

Učenici belomanastirske 2. srednje škole sudionici su brojnih projekata, a među njima se ističu Projekt građanin i Želim biti majstor.

Učenici belomanastirske 2. srednje škole već treću godinu sudjeluju u Projektu građanin, jednim od modela građanskog odgoja koji će, prema svemu sudeći, već od iduće školske godine biti uvršten kao redovan ili izborni srednjoškolski predmet.

bm kolica495

Kako ističe Jasminka Berend, mentorica učenika 3. i 4. razreda, smjer upravni referent, ove su godine radili na potprojektu Treća životna dob, koji su predstavili i na Županijskoj smotri. O uspješno obavljenom poslu dovoljno govori činjenica da je Povjerenstvo koje je pratilo županijsku smotru, belomanastirske srednjoškolce poslalo na višu razinu - državnu smotru.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Proveli smo niz anketa i intervjua, odradili alternativne politike i odabranu politiku uz analiziranje zakonskih članaka vezanih uz našu temu - priča Berend, nabrajajući i ostale učeničke akcije, kao što su čišćenje snijega i druženje s osobama treće životne dobi za vrijeme izvanrednih zimskih uvjeta. U sve su bile uključene i učenice frizerskog smjera koje su volontirale u Domu za stare i nemoćne Baranjsko sunce. Kruna cijelog projekta nabava je toaletnih invalidskih kolica.

- Dio projekta vezan je uz komunikaciju s jedinicama lokalne samouprave. Naša se komunikacija sastojala, između ostaloga, od pisanja zamolbe za sredstva potrebnih za kupnju kolica - objašnjava Berend, dodajući da je njihova ideja naišla na plodno tlo kod belomanastirskih gradskih otaca, što je rezultiralo s 1.000 kuna ''teškom'' donacijom. Od dobavljača su ishođeni i dodatni popusti pa prepreka za realizaciju više nije bilo. Još prilikom volontiranja u Baranjskom suncu rodila se ideja da kolica doniraju upravo njima, što su jučer u školskim prostorijama i učinili, uručivši ih Ankici Gregoran, ravnateljici Baranjskog sunca.

Širenje projekta na druge škole

Primopredaji je nazočan bio i gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, koji je pohvalio trud i zalaganje učenika, istaknuvši kako ovo nije jedini projekt u kojem Grad sudjeluje. ''Slične oblike suradnje i do sada smo prepoznavali, a nastojat ćemo je proširiti i na ostale belomanastirske škole'', istaknuo je Doboš.

Tekst: Ivica GETTO (Glas Slavonije)

Želim biti majstor

bm majstor 495 1

U organizaciji Obrtničke komore Osječko-baranjske županije i Udruženja obrtnika Baranje organizirana je promocija zanimanja srednjih škola pod nazivom ''Želim biti majstor''. Promocija je održana na Trgu slobode u Belom Manastiru 4. svibnja 2012. godine i trajala je od 10 do 12 sati. Druga srednja škola Beli Manastir na četiri štanda, zajedno s učenicima i njihovim profesorima, predstavila je trogodišnja zanimanja: konobar, kozmetičar, frizer, prodavač, mesar i pekar, a ujedno je i predstavila i četverogodišnja zanimanja: hotelijersko-turistički tehničar i ekonomiste s njihovim vježbeničkim tvrtkama. Na štandovima su učenici prezentirali svoja zanimanja i odgovarali na pitanja posjetitelja.

 

bm majstor 495

Svaki posjetitelj dobio je letak Druge srednje škole Beli Manastir s popisom zanimanja i detaljnim pojašnjenjem svakog zanimanja. Štandove su posjetili učenici završnih razreda osnovnih škola kako bi mogli što bolje odlučiti u kojem smjeru nastaviti svoje buduće školovanje. Promociji su prisustvovali predsjednik Obrtničke komore Osječko-baranjske županije Dragutin Grabrović, predsjednik Udruženja obrtnika Baranje Dario Lozančić i njihova tajnica Marina Petranović te gradonačelnik Ivan Doboš i dogradonačelnik Predrag Stojanović.

    


Izdvojeno

Reci što misliš!