Vijesti / Regija

Ratari zadovoljni, pšenica se oporavila

Ratari zadovoljni, pšenica se oporavila

Nakon patnji i muka s isplatom poticaja baranjski su se seljaci okrenuli redovitom poslu.

Nakon patnji i muka s isplatom poticaja baranjski su se seljaci okrenuli redovitom poslu. Doduše, njih desetak posto, kako im je objašnjeno - zbog poreznog duga, o poticajima još uvijek samo sanjaju i ''kemijaju'' načine izbjegavanja blokada i upadanja u još veće dugove. Ostalima se konačno počelo događati nešto lijepo - kiša.

poljepsenice495

- Svaka kap lagane svibanjske kiše može se mjeriti suhim zlatom - tvrde, ističući kako su se zbog posljednjih oborina pšenice lijepo oporavile, ječmovi su isklasali, a na svoje je došla i prethodno presijana repa. Premda je o prinosima još rano govoriti, ako ne dođe do drastičnijih meteoroloških otklona, većina očekuje normalnu godinu.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Konačno se i nama Bog smilovao. Kiša je došla u pravo vrijeme - tvrdi Petar Pranjić, predsjednik udruge Baranjska brazda, naglašavajući da su se na vrijeme aktivirala i bačena gnojiva. Sličnu priču ispričali su i beljski ratari, koji tvrde da bi idealna količina padalina tijekom svibnja trebala biti između 50 i 60 litara kiše po metru četvornom, ali ne odjednom.

Počelo je dobro, pa je jučer na većini njihovih mjernih točaka izmjereno približno osam litara kiše po četvornom metru. Kada se tomu doda slična količina kiše koja je pala od početka svibnja, dolazimo do 20-ak litara svibanjskih oborina. Sudeći po prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, nakon današnjeg i sutrašnjeg sunčanog vremena, naoblačenje s kišom na vidiku je u petak i subotu, premda se za kraj tjedna predviđaju temperature i do 30 Celzijevih stupnjeva.
[span class=doc]Vremenska prognoza: Izmjene sunca i kiše cijeloga tjedna[/span]


Tekst: I.Getto (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!