Malim zemljama isplativo ulagati u ekotehnologije

Malim zemljama isplativo ulagati u ekotehnologije

Predstavnici međunarodnog konzorcija, sastavljenog od osam partnera iz Litve, Slovenije i Hrvatske, dva su dana boravili u Belom Manastiru.

ecocortec495

Domaćin im je bila tvrtka EcoCortec u vlasništvu Borisa Mikšića, koja je, uz zagrebački Fakultet strojarstva i brodogradnje, hrvatski partner u projektu čiji je cilj očuvanje vodotoka, jezera i mora, sprječavanje njihova onečišćenja, smanjivanja štetnih utjecaja na okoliš te promicanje održivih i inovativnih tehnologija.

Kako je istaknuo Mikšić, riječ je o malim zemljama koje ne mogu razvijati autoindustriju, već im je mnogo isplativije ulagati u nove, ekološki osviještene tehnologije. EcoCortec će u cijelom projektu biti zadužen za biorazgradivu ambalažu, u čijoj je proizvodnji svojevrsni regionalni lider. Sve skupa im jamči osigurano inozemno tržište te, najvjerojatnije, pokoje novo radno mjesto.

Dvadesetak sudionika dvodnevnog skupa jučer je primio gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš. On ih je upoznao s razvojnim potencijalima i mogućnostima ulaganja u gradske poslovne zone. Nakon prijma u gradskoj upravi, organiziran je posjet Kopačkom ritu. Važno je istaknuti da je cijeli projekt sufinanciran od strabe programa za ekološke inovacije, koji provodi Europska agencija za kompetitivnost i inovacije, EACI.


Tekst: I.G. (Glas Slavonije)
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

Srijeda

Četvrtak

Petak