Vijesti / Regija

Josipović uživao u Baranjskim specijalitetima

Josipović uživao u Baranjskim specijalitetima

Posjet Belom Manastiru u povodu Dana grada, predsjednik RH Ivo Josipović iskoristio je i za degustaciju baranjskih delicija, koje je zalio zlatnim kapima proizvedenima od grožđa Baranjskog vinogorja.

- Predsjednika sam ponudio prošlogodišnje graševinom - kaže vinar i vinogradar Zdravko Dobrovac, član Udruge voćara, vinara i vinogradara “Sveti Martin”, napominjući kako je Predsjednik okusom bio i te kako zadovoljan. Osim degustacije vina, Josipoviću i “širokim narodnim masama” ponuđen je paprikaš od gusaka i guščje pečenje, za što je utrošeno 102 kilograma gusaka.
- Riječ je o tradicionalnim mađarskim jelima koja se već vijekovima jedu upravo na Dan svetog Martina - priča Ferenc Ginder, vlasnik zmajevačke TNM “GI-TA” iz Ulice maršala Tita, koja je bila “glavna i odgovorna” za spomenute delicije. Podijelili su gotovo tisuću porcija, ali Josipović se ipak odlučio za “papicu” u hotelu Patria, gdje je noćio.
- Na meniju je bilo hladno predjelo u obliku pršuta i tri vrste sira, teleća ragu juha, teleće pečenje, jelen na baranjski način, lovačka rolada i krumpirove pole, a za desert su služene savijače sa sirom, višnjama i jabukama - kažu u hotelu, napominjući da se sve zalijevalo vrhunskim beljskim vinima.
Osim pečenih gusaka, na središnjem su se trgu pekle i domaće svinjske roštilj kobasice u “izvedbi” Fast fooda Vidak, koji se za tu prigodu “naoružao” sa 105 kilograma “kraljice klanja”. Guske su bile i na meniju DZMH-ove mađarske kuće. Baranjska vina i ukusna hrana i do sada su bila meta brojnih državnika i visokih dužnosnika,
I.Getto / www.glas-slavonije.hr


Izdvojeno

Reci što misliš!