Josipović uživao u Baranjskim specijalitetima
Posjet Belom Manastiru u povodu Dana grada, predsjednik RH Ivo Josipović iskoristio je i za degustaciju baranjskih delicija, koje je zalio zlatnim kapima proizvedenima od grožđa Baranjskog vinogorja.
- Predsjednika sam ponudio prošlogodišnje graševinom -
kaže vinar i vinogradar Zdravko Dobrovac, član
Udruge voćara, vinara i vinogradara “Sveti
Martin”, napominjući kako je Predsjednik okusom bio i te
kako zadovoljan. Osim degustacije vina, Josipoviću i “širokim
narodnim masama” ponuđen je paprikaš od gusaka i guščje pečenje,
za što je utrošeno 102 kilograma gusaka.
- Riječ je o tradicionalnim mađarskim jelima koja se već
vijekovima jedu upravo na Dan svetog Martina - priča
Ferenc Ginder, vlasnik zmajevačke TNM
“GI-TA” iz Ulice maršala Tita, koja je bila “glavna i
odgovorna” za spomenute delicije. Podijelili su gotovo tisuću
porcija, ali Josipović se ipak odlučio za “papicu” u
hotelu Patria, gdje je noćio.
- Na meniju je bilo hladno predjelo u obliku pršuta i tri
vrste sira, teleća ragu juha, teleće pečenje, jelen na baranjski
način, lovačka rolada i krumpirove pole, a za desert su služene
savijače sa sirom, višnjama i jabukama - kažu u hotelu,
napominjući da se sve zalijevalo vrhunskim beljskim vinima.
Osim pečenih gusaka, na središnjem su se trgu pekle i domaće
svinjske roštilj kobasice u “izvedbi” Fast fooda
Vidak, koji se za tu prigodu “naoružao” sa 105 kilograma
“kraljice klanja”. Guske su bile i na meniju DZMH-ove mađarske
kuće. Baranjska vina i ukusna hrana i do sada su bila meta
brojnih državnika i visokih dužnosnika,
I.Getto / www.glas-slavonije.hr
Izdvojeno
-
Ukupno je u Hrvatskoj 399 lokacija s kamerama, a u Slavoniji i Baranji je njih 79
-
Bez obzira na poskupljenje općenitih životnih troškova, studenti u Osijeku imaju privilegiju relativno stabilnih cijena najma stanova
-
Olga ne planira napustiti Osijek, a u Ukrajinu odlazi samo u okviru posjeta rodbini i prijateljima
-
Reci što misliš!