VIDEO: Dan grada Belog Manastira

VIDEO: Dan grada Belog Manastira

Na čelu Belog Manastira, jedinog baranjskog grada približno godinu i pol dana nalazi se Ivan Doboš, koji je na prošlogodišnjim izborima bio kandidat koalicije SDP-HDSSB. Jeste li u proteklih godinu i pol dana, ili od Martinja do Martinja, uspjeli realizirati nešto od ranije započetih projekata ili neki novi?
- Neki ranije započeti projekti su dovršeni, a neki od važnosti za funkcioniranje grada započeti. U cijelosti je dovršena nova ulica Antuna Mihanovića, što je lijep poklon za Dan grada. Isto tako, dovršen je spoj Ulice Kralja Tomislava i Školske, koji daje gradsku vizuru području kod Policijske postaje i gradske tržnice.
Uspjeli smo ove godine rekonstruirati dvije ulice u prigradskom naselju Šećerana i jednu u Branjinom Vrhu. Dovršena je i biciklistička staza do centra Branjinog Vrha, te niz manjih infrastrukturnih projekata koji nisu vidljivi. Neki od njih su prespajanje vodovodne mreže kod Sajmišta kako bismo osigurali sigurnu opskrbu vodom, potom spoj zgrade belomanastirske Javne vatrogasne postrojbe na kanalizaciju, koja je, isto tako, izgrađena u Ulici hrvatskih branitelja.
Tako, i pored teške situacije te čuvanja svake kune za isplatu radova na rekonstrukciji Trga, neki su projekti uspjeli. Nismo uspjeli realizirati obnovu Ulice Petefija Šandora, koja je u katastrofalnom stanju, ni rekonstrukciju područja kod benzinske crpke, a to su nam prioriteti za iduću godinu.


Sve teže do novca
Nije završen ni novi, središnji gradski trg. Koji je uzrok tome i je li u sve prste umiješala politika?
- Za rekonstrukciju Trga Grad iz svojih skromnih sredstava izdvaja osam milijuna i vrlo brzo još milijun i pol kuna, te na takav način opterećuje građane. Sada se vidi kako je politika dobrim dijelom zaslužna za nedovršen trg. Na čelnim mjestima u državi imamo dvoje počasnih građana Belog Manastira i njihovim zalaganjem problemi oko rekonstrukcije Trga mogli su već biti zaboravljeni, no njihovo je zalaganje izostalo.
Bi li Trg bio gotov da je u Gradu na vlasti Hrvatska demokratska zajednica?
- Da je HDZ na vlasti, u svakom bi se slučaju lakše došlo do sredstava iz državnog proračuna, bar u početku. No sada bi to bilo nemoguće jer je državna blagajna prazna.
Upravo iz HDZ-a često Vas prozivaju i tvrde da bi najbolje bilo da podnesete ostavku. Razmišljate li i ostavci i hoćete li ju podnijeti?
- Na mjesto gradonačelnika Belog Manastira nije me postavio HDZ, a kada ostavku od mene bude tražila većina građana zahvaljujući čijim sam glasovima pobijedio, to je druga stvar. Oni koji potiču takve priče nemaju dobre namjere i nije im stalo do grada. Bilo bi puno bolje da im je svima na prvome mjestu dobrobit Belog Manstira, te da boljom suradnjom doprinesemo boljitku života. Ovako, na žalost, moram konstatirati da im je stalo samo do politikanstva i osobnih pozicija, odnosno položaja.
Pobijedili ste na neposrednim izborima za gradonačelnika, međutim, u Gradskom vijeću Belog Manastira većinu mjesta zauzimaju članovi HDZ-a i njihovi koalicijski partneri. U oporbi su SDP, HDSSB i SDSS. Opterećuje li Vas to i mislite li da Gradsko vijeće opstruira Vaš rad, te kako ocjenjujete suradnju s vijećnicima?
- Ne mogu reći da je suradnja s Gradskim vijećem zadovoljavajuća. Ona se može nazvati na neki način snošljivom. Sve se više pokazuje da je Gradsko vijeće poligon na kojem vlada politikanstvo, što kod pojedinih važnijih točaka posebno dolazi do izražaja.
Instruirana pitanja postavljaju se čak i oko nekih stvari koje su jasne da jasnije ne mogu biti. Moram se opet vratiti na nezaobilazni Trg, točnije završetak njegove rekonstrukcije. Daleko bi lakše bilo da je on gotov, a znamo zašto nije. To će nas pratiti kroz cijeli mandat jer je iznos potreban za potpuni završetak započetkog projekta prevelik za naš proračun.


Suradnja sa susjedima
Često spominjete pretpristupne fondove. Ima li nešto novo na tom planu?
- Nominirali smo i dali potporu u nekoliko projekata. Istina, nisu prošli svi projekti, ali shvatili smo da kroz nominiranje prolazimo i određenu edukaciju kako bismo što spremnije aplicirali za izdašnije fondove koji nas očekuju nakon ulaska u EU.
Grad će sam ili u partnerstvu s drugima i nadalje nominirati projekte, a upravo stoga je osnovan i LAG Baranja. On će, u suradnji s nekim drugim fondovima, prije svega mislim na susjede iz Beremenda i Mohacsa, imati priliku za nominiranje. Bili smo i na prezentaciji Dunavske strategije, a od potpisivanja Akcijskog plana mnogo očekujemo jer će on dati perspektivu podunavskim državama.

Kako vidite budućnost Belog Manastira?
- Budućnost grada vidim jedino kroz gospodarski razvoj. Već sada postoje najave potencijalnih investitora, primjerice tvrtke Sebastijan, koja je najavila izgradnju proizvodnog pogona. Prodali smo četiri parcele u poslovnoj zoni i očekujemo početak izrade potrebne dokumentacije, a već na proljeće s proizvodnjom bi trebala započeti tvrtka Eko-vrelo.
Neke perspektive mladim naraštajima ipak su na vidiku. Podsjećam i na organizaciju sportskih priredbi, kada je Beli Manastir bio u žiži hrvatske javnosti. Kako bilo da bilo, svim Belomanastircima želim čestitati Dan grada.


TEKST: Ivica GETTO/ www.glas-slavonije.hr

VIDEO:
Pratite SiB.hr bilo kad i bilo gdje! Posjetite naš mobilni portal m.sib.hr

Najave događaja

No events