Vijesti / Regija

Penzićima i “socijali” za Uskrs 150 kuna

Penzićima i “socijali” za Uskrs 150 kuna

Iznos od 150 kuna, koliko će u povodu uskrsnih blagdana inkasirati belomanastirski umirovljenici i ''socijala'', većini od njih nije simboličan. Prava potvrda za to jučerašnji je početak podjela uskrsnica.

Premda je isplata za one čija prezimena počinju od slova A do D počela u 9 sati, a novac je osiguran za sve, pojedinci su, za svaki slučaj, ''busiju'' zauzeli znatno ranije. S umirovljenicima se pomiješala i "socijala", za koju je isplata organizirana u ponedjeljak i utorak, što je dodatno zakompliciralo situaciju.

- Nisam znao da se isplaćivalo jučer i prekjučer pa sam došao danas - kaže jedan iz redova "socijale", ne osvrćući se pritom na negodovanje znatno starijih koji su već skovali planove na čega će potrošiti darovani im novac. Poput bake Mare, koja nam je pokazala papirić na kojem je zapisano: jaja, sir, krumpir, kobasica - 50 ostaje.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Do Uskrsa je ostalo još malo. Moram pripremiti malo jaja i bar par kobasica kako bih ju skuhala s plećkom koju sam dobila od sina - priča, a na upit što znači "50 ostaje", kaže kako je to novac namijenjen unuci.

- Ne mogu još ništa značajnije kupiti. Više nije mala, pa će najbolje sama znati gdje potrošiti novac - tvrdi, te onako usput dodaje da joj od 1.312 kuna mirovine, nakon što plati režije, ne ostane bog zna što. Priča osamdesetogodišnje Mare slična je većini koje smo čuli jučer. Bilo je u hodnicima belomanastirske Gradske uprave i žučljivih rasprava.

- Sram ih bilo! Moram dovoditi majku na štakama jer mi neće dati novac u njezino ime - bunila se jedna sredovječna gospođa, ističući da novac neće ni uzeti. Na upozorenje da će idućeg tjedna, kada završi isplata po abecednom redu, moći dići novac uz predodžbu potrebnih dokumenata nije se obazirala. U gradskom proračunu osigurano je 353.000 kuna za umirovljeničku i 60.000 kuna za uskrnicu koju dobiva "socijala". Limit za uskrnicu su primanja manja od 3.000 kuna mjesečno. Sudeći po osiguranom iznosu, u Belom Manastiru je više od 2.300 umirovljenika s mirovinom nižom od 3.000 kuna.
[blockquote]Danas od DŽ do K

Danas će uskrsnica biti isplaćivana umirovljenicima čija prezimena počinju sa Dž do K, sutra (petak) na red dolaze prezimena od L do N, u ponedjeljak od O do S, a u utorak od Š do Ž. Svi oni koji su iz određenih razloga zakasnili i ''preskočili'' svoj dan, po novac mogu doći od iduće srijede do petka.[/blockquote]


Tekst: I.Getto (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!