Vijesti / Regija

Belomanastirska vojarna postaje poduzetnički inkubator?

Belomanastirska vojarna postaje poduzetnički inkubator?

Ministar obrane Ante Kotromanović, predstavljajući nacrt Strateškog pregleda obrane, najavio je i "otpisivanje" svih vojarni koje ne mogu primiti 2.000 ili više vojnika te njihovo ustupanje jedinicama lokalne samouprave.

Skupini manjih vojarni pripada i ona u Belom Manastiru, smještena na državnoj prometnici D7, na ulazu u grad iz smjera Osijeka. Nekada je služila za smještaj pograničnih postrojbi tadašnje JNA, a u njezinom je sklopu bio i jedan od najvećih poligona za obuku vojnih pasa u bivšoj državi. Tijekom okupacje koristile su je paravojne formacije, a nakon njih postrojbe UNPROFOR-ovih mirovnih snaga. Nakon reintegracije Baranje, Erdutski sporazum nije dozvoljavao dolazak Hrvatske vojske, koja se u vojarnu kasnije ipak uselila, ali nikada u onolikom broju koliki su priželjkivali belomanastirski gradski oci. Doduše, bilo je najava o dolasku ročnika ili manje postrojbe HV-a, ali se one nikada nisu ostvarile.

Još prije nekoliko godina počele su se iznositi ideje o njezinoj prenamjeni. Seoba pravosuđa, pretvaranje u poduzetnički centar i slično - samo su neke od njih. Ali, ako su ministrove najave točne, ideje bi se konačno mogle početi realizirati.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Iako će gradski proračun biti opterećen novim troškovima za održavanje jednog takvog objekta, pozdravljam ideju o ustupanju vojarne lokalnoj samoupravi - kaže gradonačelnik Belog Manastira Ivan Doboš, ističući da za sada nema nikakvih službenih najava o tome. Osobno bi se zauzimao za njezinu prenamjenu u poduzetnički inkubator.

- U njemu bi mladim poduzetnicima bilo omogućeno besplatno korištenje prostora određeno vrijeme, dok ne ojačaju i ne otvore vlastiti - objašnjava Doboš, premda ni ranije spominjano preseljenje pravosuđa na jedno mjesto ne odbacuje, posebice u slučaju regionalnog preustroja, o čemu se sve više priča.

U svakom slučaju, sve koje smo upitali za mišljenje slažu se u jednom - bolje da u vojarni bude bilo što, nego da zjapi prazna kao do sada.

 

Interes pokazali i poduzetnici

 

Mogućnost prelaska vojarne pod ingerenciju lokalne samouprave pozdravlja i predsjednik Gradskog vijeća, dr. Davorin Bubalović.

"Još od bivšeg ministra Rončevića i tadašnjeg predsjednika Mesića tražili smo da vojarna postane svrsishodna, ali, nažalost, ništa se nije dogodilo. Svojevremeno je bilo i zainteresiranih poduzetnika, ali ne znam bi li ih bilo sada. No, ideja o prelasku pod gradsku ingerenciju u svakom slučaju nije loša", ističe dr. Bubalović.

Tekst: Ivica GETTO (Glas Slavonije)

  


Izdvojeno

Reci što misliš!