Vijesti / Regija

S Mohacsem za biciklističku stazu na Šećeranskom jezeru

S Mohacsem za biciklističku stazu na Šećeranskom jezeru

S projektom Biciklistička staza Šećeransko jezero sudjelovat će jedini baranjski grad u projektu EU-IPA prekogranični program Mađarska - Hrvatska u sklopu prioriteta održivi okoliš i turizam. Ako Beli Manastir dobije zeleno svjetlo, mogao bi ostvariti darovnicu od 425.000 eura.


- Projekt uključuje gradnju biciklističke staze na Šećeranskom jezeru ukupne dužine 3,9 kilometara i rekonstrukciju postojeće zgrade u nadzorno-informativni centar, koji bi bio u funkciji turističke ponude, kako jezera, tako grada u cjelini - kaže dogradonačelnik Belog Manastira Nikola Redžep, objašnjavajući kako je za realizaciju projekta potrebno 490.000 eura. Razlika između cjelokupnog iznosa i eventualne novčane darovnice podmirila bi se iz gradske blagajne.

Biciklistička staza Šećeransko jezero samo je dio zajedničkog projekta teškog 2,3 milijuna eura, čiji je nositelj prijateljski mađarski grad Mohacs, a partneri, uz Beli Manastir, Osječko-baranjska županija, Grad Belišće i Hrvatske vode. Valja podsjetiti kako su već nekoliko godina aktualni planovi vezani uz njegovo pretvaranje u potencijalni prirodni izletničko-rekreativni kompleks. Preduvjeti se stvaraju već pet godina.
[span class=doc]POGLEDAJTE: Uz Šećeransko jezero planira se šetnica, bina i kamp za turiste[/span]- Nominacija projekta slijed je svega započetoga. Budući da je u projekt uključena struka s naše i mađarske strane, vjerujem da će proći - kaže dogradonačelnik Živko Jalšovec.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Želje gradskih otaca vezane uz jezero bile su gradnja šetnice, otočića, popratnih sadržaja, pa čak i pozornice za kulturno-scenske nastupe, a nisu zanemarivali ni ribiče, odnosno infrastrukturu potrebnu za kuhanje i roštiljanje na otvorenom.
[blockquote]Energetska obnova Matičnog ureda

Beli Manastir nominirao je još nekoliko projekata, a jedan od zanimljivijih je energetska obnova nekadašnjeg Omladinskog doma, od povratka u Baranju zgrade Matičnog ureda. Zgradu odnedavno koristi nekoliko udruga, a u planu je zamjena sustava za grijanje i obnova krovišta. Belomanastirski DVD je, pak, u suradnji s DVD-om iz Petlovca (s hrvatske strane) te DVD-ovima iz Kule i Vrbasa (sa srpske strane) također nominirao projekt vezan uz obnovu opreme i edukaciju. Do sada je realiziran projekt u koji je Grad ušao s LAG-om Baranja.[/blockquote]


Ivica GETTO (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!