Vijesti / Regija

Isplativija svinjetina na sniženju nego šaran

Isplativija svinjetina na sniženju nego šaran

Novi udar po džepu stanovnika! Uz očekivano, ali nikad dobrodošlo poskupljenje naftnih derivata te početak primjene nove stope PDV-a, stiglo je i poprilično drastično poskupljenje ribe.

Umjesto dosadašnjih prosječnih 19 kuna za kilogram šarana, nove cijene više su za 30-ak posto, pa odnedavno za kilogram ove u Baranji (i šire) najpopularnije ribe u belomanastirskim ribarnicama treb a izdvojiti između 24 i 25 kuna.

Nove cijene izazvale su pravu buru negodovanja među redovitim kupcima kojih, posebice u kraju između Dunava, Drave i granice s Republikom Mađarskom, nikada ne manjka. Bar je tako do sada bilo.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Neka mi netko još jednom kaže da bismo se trebali zdravije hraniti. Pitam vas kako, osim ako nisam vegetarijanac. Ono što je zdravo jako je skupo pa ispada da duže živjeti mogu samo oni dubljeg džepa, a za nas "smrtnike" koga je briga - ljutit je jedan od potencijalnih kupaca šarana, koji će umjesto ukusnog ribljeg paprikaša na stolu imati babuške po cijeni od 10 kuna za kilogram.

- Ni babuška nije loša - tješi se, dodajući da će biti prisiljen smanjiti uživanje u najpoznatijoj baranjskoj deliciji.

Uspoređivali su ljudi proteklih dana cijene ribe i svinjskog mesa te zaključili da je najbolje čekati vikend-popuste (ili neke druge) te u trgovačkim lancima kupovati meso na sniženju. Sudeći po katalozima, za novac koji treba izdvojiti za kilogram šarana može se kupiti približno ista količina mljevene svinjske lopatice ili svinjskog vrata, a tek nešto više novca stoji cijeli kilogram svinjskog buta. Na sniženju.

saran495[span class=doc]POGLEDAJTE: Gdje je kraj poskupljenjima?[/span]- Od kilograma svinjskog mesa najede se cijela obitelj, ali od kilograma šarana ne. Uostalom, gdje ste vidjeli da se kupuju šarani kilaši? Mora biti najmanje 2,5 kilograma - priča naš sugovornik.

Nove cijene ribe uzrujale su i vlasnike ugostiteljskih objekata.

- Posao i ovako ne cvjeta pa se pitam što će kasnije biti? - negoduje Arpad Šipec, vlasnik poznate Kovač čarde u Suzi, koji cijene ribljeg paprikaša, tvrdi, nije mijenjao godinama.

Za utjehu šaranoljupcima, treba podsjetiti da je prije otprilike pet godina cijena kilograma šarana dostizala čak 32 kune. Tada je to objašnjeno poskupljenjem repromaterijala i slabom državnom skrbi...
[blockquote]"PRIPREMA" ZA predblagdansku kupnju?

"Dobro obaviješteni" tvrde da su krivci za poskupljenje ribe trgovački lanci, koji su sposobni u svojim ribarnicama šarana nuditi za manju cijenu. Drugi su, pak, mišljenja da je sve uvod u predblagdansku kupnju, za Veliki petak, budući da je ovogodišnji Uskrs za mjesec dana, 8. travnja.[/blockquote]
Ivica Getto (Glas Slavonije)
Foto: SiB.hr/coolinarka.com


Izdvojeno

Reci što misliš!