Vijesti / Regija

Berkowitz ipak u igri?

Berkowitz ipak u igri?

Na osječkom Trgovačkom sudu održana je šesta javna dražba za prodaju nekretnina GP&Partnersa-Industrije škroba, dijela donedavnog projekta stoljeća kako su nazivali početak procesa gradnje prve hrvatske škrobare.




Projekt se nakon nekoliko godina srušio kao kula od karata. Tamošnje tvrtke završile su u stečaju, radnici od bivšeg poslodaca potražuju 11 milijuna kuna, a Beli Manastir u vjetar baca gotovo pola milijuna kuna godišnje za beljske dionice kojima je preuzeo vlasnički udjel u nekadašnjoj Šećerani koja je trebala biti prenamijenjena u škrobaru. Nakon pet neuspjelih dražbi, odlučeno je da vjerovnici mogu ''otkupiti'' nekretnine na koje su se zabilježili, pa je tako jedan vjerovnik prekjučer pokazao interes za 22 jedinice nesuđene škrobare.

- Ne mogu reći da je zainteresirani vjerovnik kupio 22 jedinice sve dok ne uplati PDV. Tek nakon toga postat će vlasnik spomenutog dijela - kaže Živka Posavac, stečajna upraviteljica, naglašavajući da su cijene nekretnina došle na samo 35, a pokretnina na 30 posto od procijenjene vrijednosti. Za danas je najavila otvaranje ponuda za pokretnine, a upravo njihovom eventualnom prodajom mogla bi biti podmirena radnička potraživanja.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Približno 220 radnika potražuje 11 milijuna kuna. O ponudama, ako je koja stigla, odlučit ćemo na sjednici Odbora vjerovnika idućeg tjedna - kaže Šimo Orešković, PPDIV-ov regionalni povjerenik i predstavnik radnika u Odboru. Kaže da ga je telefonski kontaktirao bivši suvlasnik tvrtke, Leonardo Dadić.

- Priopćio mi je kako je za pokretanje proizvodnje škroba zainteresiran vlasnik Traubl International Corporation, Salamon Berkowitz, u čije ime je i govorio. Zatražio je mjesec dana vremena, te najavio isplatu radničkih potraživanja - naglašava Orešković.

Priča oko škrobare nije jednostavna, a bila je i predmet prepucavanja bivših i sadašnjih gradskih čelnika. O njoj raspravljaju i gradski kuloari, a dobro obaviješteni se pitaju zašto mjenice, koje su služile kao garancija, nisu na vrijeme aktivirane.

 

I.Getto (Glas Slavonije)


Izdvojeno

Reci što misliš!