Vijesti / Regija

Odvoz smeća samcima jeftiniji, višečlanim obiteljima skuplji

Odvoz smeća samcima jeftiniji, višečlanim obiteljima skuplji

BELI MANASTIR - Trenutačne cijene odvoza otpada bit će promijenjene, ali još se razmišlja o modelu. Odvoz će pojeftiniti samcima i dvočlanim obiteljima, ali će poskupjeti tročlanim i četveročlanim obiteljima.

Za još mnogobrojnije obitelji pravit će se posebna kalkulacija kako im odvoz otpada ne bi bio udar na kućni budžet. Rekli su to Vjekoslav Perišin, direktor Baranjske čistoće, i njegov pomoćnik Tomislav Ilić na koordinaciji baranjskih načelnika i gradonačelnika Belog Manastira Ivana Doboša.

- Razmišljamo o dva modela odvoza otpada. Jedan, mnogo pravedniji, jest onaj po broju članova kućanstva (drugi je nazvan “volumenski prema koncentričnim krugovima”, a odnosi se na udaljenost, nap.a.), jer otpad ne prave “kvadrati” stambenog prostora već osobe - istaknuo je Perišin, naglasivši kako je dosadašnji model naplate odvoza neisplativ budući da cijene energenata neprestano rastu pa su poseban problem udaljeniji krajevi.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

Baranjska čistoća, naime, otpad skuplja po cijeloj Baranji i dovozi ga na jedino legalno odlagalište, ono u Belom Manastiru, pa nije svejedno prazne li kante u, primjerice, Batini ili Branjinom Vrhu.

- Mjesečno trošimo između 6.500 i 6.800 litara nafte, što samo po sebi dovoljno govori o nužnoj korekciji cijena - ustvrdio je Perišin, a Ilić dodao da su problem i potraživanja te činjenica što Baranjska čistoća, premda registrirana za cijelu lepezu komunalnih poslova, živi samo od odvoza otpada.

- Naplativost je približno 60 posto, a najveći neplatiše su iz Luga, Vardarca, Kopačeva, Podolja, Zmajevca, Suze, Batine i Torjanaca - naglasio je Ilić, istaknuvši da dugove pokušavaju naplatiti na različite načine, ali se događa da se pojedincima nema što ovršiti ili se ovrha svede na stare TV prijamnike.

Ovih dana od korisnika prikupljaju podatke o broju članova kućanstva kako bi formirali vlastitu bazu podataka, a za sada im je jedini mjerodavni dokument posljednji popis stanovništva, sukladno kojem je u Baranji 39.416 stanovnika.

[blockquote]Tročlana obitelj odvoz će plaćati oko 9 kuna više
Perišin ističe kako su trenutačne kalkulacije rađene na bazi kante za otpad zapremine 120 litara, što znači da je cijena odvoza otpada za sve fizičke osobe 44 kune, bez obzira na mjesto stanovanja. Odvoz za tročlanu obitelji, ako se Baranjska čistoća odluči za taj model, bio bi oko 53 kune.
IZMEĐU 6.500 i 6.800 litara nafte Baranjska čistoća troši mjesečno[/blockquote]

Ivica Getto (Glas Slavonije)

 


Izdvojeno

Reci što misliš!