Vijesti / Regija

Nova akcija Baranjskog vodovoda za povećanje broja priključaka

Nova akcija Baranjskog vodovoda za povećanje broja priključaka

Premda smo već dobrano zagazili u 21. stoljeće, na području Belog Manastira više od 50 posto kućanstava nije priključeno na kanalizaciju, iako je većini sustav odvodnje ispred kuće. Od ukupno 2.941 objekta (korisnika vodoopskrbe), na izgrađeni kolektor priključeno ih je 1.318, a 1.210 korisnika to još uvijek nije učinilo, iako im je kanalizacijska mreža osigurana prije nekoliko godina.

Da stvar bude zanimljivija, zakonski rok za priključak je godinu dana od stvorenih uvjeta, dok su gradske odluke još rigoroznije te rok skraćuju na tri do šest mjeseci. No teška ekonomska situacija učinila je svoje pa postoji približno 5.000 razloga (čitaj: kuna) zbog kojih su vlasnici obiteljskih domova zadržali zastarjelo pražnjenje septičkih jama.

Upravo toliko kuna treba izdvojiti za priključak na kanalizaciju, od toga 3.000 kuna Baranjskom vodovodu i 2.000 kuna (doduše, u 42 mjesečne rate) Gradu Belom Manastiru. Istovremeno, koncesionar za odvodnju otpadnih voda, Baranjski vodovod, u nove sustave ulaže ne tako mala sredstva, dakako, uz pomoć države i ostalih kreditora te ''usput'' održava postojeće. Razmišljajući kako stimulirati priključak, direktor tvrtke Damir Paulić došao je na sjajnu ideju generiranja potencijalnih korisnika, a model nazvao Popust 5.

Sadržaj se nastavlja...

Upravo se čita

- Cijena priključka na javni sustav odvodnje koja je utvrđena u travnju prošle godine od 2.813 kuna za pojedinačni priključak ostaje i dalje ista, ali se na tu cijenu uvodi dodatni model "Popust 5", koji podrazumijeva skupno podnošenje zahtjeva za priključak na kanalizaciju od dva do pet korisnika - tvrdi Paulić, objašnjavajući kako za svakog novog člana zajedničkog zahtjeva podnositelji ostvaruju dodatnih 10 posto popusta.

Zahtjev može zajedno podnijeti maksimalno pet osoba, a tako svaki od njih ostvaruje popust od čak 50 posto. Na taj način cijena priključka iznosi 1.400 kuna (Baranjskom vodovodu), uz već spomenuto obročno plaćanje iznosa od 2.000 kuna Gradu. Najnoviji stimulirajući model samo je jedan u nizu koje je u posljednje vrijeme lansirao Baranjski vodovod. Podsjetimo, odlučili su stimulirati redovite platiše, odobriti 50-postotni popust za veće dužnike uz obvezu daljnjeg redovitog plaćanja i slično.

[blockquote]Pokrivenost grada mrežom 97 posto
U tekućoj godini nastavljaju s proširivanjem opsega javne vodoopskrbe i odvodnje, pa će projektirati i izgrađivati kanalizacijske kolektore te uređaje za pročišćavanje otpadnih voda na području Belog Manastira, općina Kneževi Vinogradi i Čeminac. Jedini baranjski grad će kanalizacijom gotovo u cijelosti (97 posto) biti premrežen iduće godine.[/blockquote]

Ivica GETTO (Glas Slavonije)

 

 


Izdvojeno

Reci što misliš!